Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

24 februari, 2023 | 15:00 16:00

Neem echte of papieren bloemen mee.

Op vrijdag 24 februari protesteren we als Stop de Oorlog Amsterdam van 15 uur tot 16 uur voor het Russisch Handelsagentschap op het Museumplein. Op die dag is het een jaar geleden dat de Russische legers Oekraïne binnenvielen. Intussen zijn we meer dan 200.000 doden verder. Het front in Oekraïne ligt min of meer vast in een loopgravensituatie vergelijkbaar met de Eerste Wereldoorlog. Elke week sterven honderden tot duizenden mensen.

Met sprekers, dichters en muziek protesteren we tegen het voortduren van de oorlog. Ook zullen we bloemen leggen ter ere van de slachtoffers aan beide kanten. We zullen ze herdenken met twee minuten stilte.

Voor het Russisch Handelsagentschap protesteren we nu al een jaar lang elke week tegen de oorlog. Sinds de start van de oorlog wordt dit het 52e protest op deze plek. Het initiatief ‘Stop de oorlog Amsterdam’ is kort na de Russische inval opgericht en bestaat uit 13 lokale organisaties en partijen.

We hebben ons verenigd onder drie leuzen:
·       Stop de oorlog!
·       Russische troepen weg uit Oekraïne
·       Europa kernwapenvrij


Sinds de oprichting hebben we elke maandagavond een vredesactie gehouden. Rode draad daarin is dat oorlog niet het middel is om problemen op te lossen. Het verheerlijken van nationalisme, militarisme en stoere mannelijkheid is deel van het probleem en staat een oplossing in de weg. We demonstreren zoveel mogelijk samen met mensen van alle nationaliteiten, inclusief Oekraïners, Belarussen en Russen. Het ‘cancelen’ van Russische cultuur, alle inwoners van Rusland verantwoordelijk houden voor de daden van hun meedogenloze leiders en te spreken van een ‘autoritaire Russische volksziel’, zijn manieren om de inwoners van Rusland te ontmenselijken en daarmee de bron voor nieuwe conflicten.

Uit de oprichtingsverklaring van Stop de Oorlog Amsterdam:
‘Net als veel Amsterdammers maken wij ons grote zorgen over het besluit van Poetin om met het Russische leger Oekraïne binnen te vallen. Dit is een brute daad van agressie in het hart van Europa. De vele doden en gewonden, verwoeste gebouwen, mensen op de vlucht en in schuilkelders vervullen ons met afschuw. Deze oorlog moet onmiddellijk stoppen!’

‘Veel mensen maken zich ook grote zorgen over het besluit van Poetin om de nucleaire optie open te houden. Dat plotseling een kernoorlog weer denkbaar wordt maakt veel mensen bang, ook in Nederland. Dit geeft des te meer de noodzaak aan om op zo kort mogelijke termijn tot afschaffing van kernwapens te komen, om te beginnen in Europa.’

​‘Veertig jaar geleden demonstreerden ook in ons land honderdduizenden tegen de dreiging van een kernoorlog. Meer dan ooit is het nu opnieuw nodig om de straat op te gaan tegen oorlog en bewapening.’

Bij het Amsterdams initiatief Stop de Oorlog zijn aangesloten:
Amsterdams Vredesinitiatief, Amsterdam BIJ1, Democratisch Socialisten Amsterdam, FNV Amsterdam, Internationale Socialisten, Niet in mijn naam, ​Extinction Rebellion Amsterdam, Partij voor de Dieren Amsterdam, De Groenen Basis Piraten, Rood Amsterdam, SAP/Grenzeloos, SP Amsterdam, Stop Wapenhandel.

Stop de Oorlog Amsterdam

Bekijk de site van Organisator

Museumplein

Museumplein 13
Amsterdam,Nederland
+ Google Maps