Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

30 oktober, 2022 | 13:00

De situatie in Ter Apel van de afgelopen maanden is een onacceptabel schandaal. Honderden vluchtelingen worden gedwongen in kou en regen in rijen te staan. Zonder fatsoenlijk sanitair, gezond eten of onderwijs en aandacht voor kinderen. Op schaamteloze wijze gebruikte Rutte IV deze door hen zelf veroorzaakte crisis nu om het asielbeleid nog onmenselijker te maken.

De situatie in Ter Apel staat niet op zichzelf. Dezelfde ‘afschrikwekkende werking’ zien we aan de grenzen van Europa. Duizenden vluchtelingen worden elk jaar de dood ingejaagd door het beleid gericht op afschrikking. Afgelopen zomer werden er zelfs 37 vluchtelingen gedood toen zij probeerden de Spaanse enclave Melilla te bereiken. En wekelijks sterven er mensen in hun zoektocht naar veiligheid aan de Europese grens.

Vluchtelingen worden door rechtse partijen gebruikt als zondebok om de aandacht af te leiden van bezuinigingen. Zo zou de woningcrisis het gevolg zijn van vluchtelingen in plaats van Ruttes bezuinigingsbeleid. Dit racistische asielbeleid geeft extreemrechts wind in de zeilen. Op verschillende plekken organiseren zij zich nu tegen de opvang van vluchtelingen.

De afgelopen decennia zijn de mensenrechten van vluchtelingen steeds verder uitgekleed. Alleen door solidair te zijn en ons te verenigen, kunnen wij dit tij keren.

Daarom organiseren we een brede landelijke actie op zondag 30 oktober om 13:00 uur op De Dam in Amsterdam.

Wij eisen:

  1. Menswaardige opvang voor iedereen. Alle vluchtelingen hebben recht op onderdak, kleding, zorg en voedsel.
  2. Veilige overtocht voor mensen die naar Europa willen komen. Elke persoon die omkomt aan de grenzen van Europa is er één te veel.
  3. Legalisatie nu. Mensen die al jaren in Nederland leven zonder de ‘juiste’ papieren, verdienen perspectief op een verblijfsvergunning.
  4. Stop met mensen op de vlucht jagen. Door onder andere oorlogen, gigantische C02 uitstoot en economische handelsverdragen helpt Nederland mensen te ontheemden.

    Het protest is een initiatief van het Platform Stop Racisme. Een coalitie van organisaties die als doel heeft de steun voor een menselijk asielbeleid zichtbaar te maken. Wij willen een brede maatschappelijke coalitie opbouwen die politieke verandering kan afdwingen.