Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

4 augustus, 2023 Gehele dag

Lees hier meer.

Naar een toekomst zonder kernwapens Activisten gaan in augustus een actiekamp inrichten bij de Brabantse vliegbasis Volkel. Het is een publiek geheim dat daar ongeveer 20 kernbommen liggen. Het Amerikaanse leger gaat deze vervangen door nieuwe die zo mogelijk nog gevaarlijker zijn. Volgens niet ontkende berichten wordt deze vervanging vervroegd, mogelijk om de druk op te voeren op Rusland in verband met de oorlog.

Op dit moment liggen op de vliegbasis in Volkel nog ongeveer 20 Amerikaanse vrije val kernbommen, de B61-11. Ze zijn bedoeld om afgeworpen te worden door de huidige straaljager, de F16.

Lagere drempel
De nieuwe generatie B61-12 moet onder de nieuwe straaljager JSF (F35) komen te hangen en heeft allerlei extra snufjes. Met een digitaal systeem kan de bom na afwerpen nog worden bijgestuurd en is daarmee 3 keer zo nauwkeurig als zijn voorganger. Ook kan de ontploffingskracht van de bom digitaal worden afgesteld tussen 0,3 en 50 kiloton. (Ter vergelijking: de kernbom op Hiroshima had een kracht van 15 kiloton).De ontwerpers roemen vooral de mogelijkheid van de nieuwe bommen om met meer precisie ook kleinere doelwitten te kunnen uitschakelen. Dit maakt echter de drempel om de bommen te gebruiken lager.De inzet ervan zal nog steeds zal leiden tot veel burgerslachtoffers en grote schade aan gezondheid van mens en milieu op de lange termijn. Gebruik ervan is nog altijd een grove schending van het Internationaal Humanitair recht. Bovendien zou iedere inzet van een kernbom waarschijnlijk lijden tot escalatie van een conflict.

De kernwapens in Europa hebben militair geen enkel nut. De VS hebben zelf meer dan genoeg nucleaire afschrikkingscapaciteit. Ze hebben vooral een symboolfunctie, om te laten zien dat Europa bereid is de militaire lasten binnen de NAVO te delen. Dat neemt niet weg dat locaties waar de wapens liggen zoals Volkel, hierdoor wel doelwit worden van een eventuele vijand.

De kernwapens verhogen ook het risico op nucleaire incidenten, bijvoorbeeld door ongelukken of terrorisme. De Nederlandse regering wil de Amerikaanse kernwapens niet laten weghalen en verwijst hierbij naar de verplichting van Nederland binnen de NAVO. In het Noord-Atlantisch Verdrag dat de basis vormt van de NAVO, wordt niet over kernwapens gesproken. En eerder zijn Amerikaanse kernwapens ook weggehaald uit het Verenigd Koninkrijk en Griekenland. En IJsland, Denemarken en Noorwegen hebben hun havens gesloten voor marineschepen die geschikt zijn om kernwapens te dragen.

De militair nutteloze Amerikaanse kernwapens in Europa geven Rusland het perfecte excuus om niet te hoeven praten over reductie van het kernwapenarsenaal. Door de kernwapens uit Europa te verwijderen, vervalt dit excuus en komt de weg vrij naar nucleaire ontwapening.

Uit opiniepeilingen blijkt steeds weer dat de Nederlandse bevolking in meerderheid geen stationering van Amerikaanse kernwapens wil. De Tweede Kamer heeft vorige week het kabinet gevraagd om informatie over de stand van zaken rond nucleaire ontwapening en over de modernisering van kernwapens in Nederland.

Focus op klimaat en vrede
Het vredeskamp van volgend jaar zomer in Volkel focust behalve op nucleaire ontwapening ook op het verband tussen het leger en klimaat. De F-35 and F-16 gevechtsvliegtuigen op Volkel stoten per vlieguur meer dan 10 ton CO2 uit, terwijl ze oefenen hoe ze in de volgende oorlog de wereld kunnen bombarderen met nieuwe, nog ‘betere’ kernbommen. En als die bommen worden gegooid, is dat heel schadelijk voor het klimaat en alle leven op aarde.

Wereldwijd is de militaire sector naar schatting verantwoordelijk voor 6 procent van alle CO2-uitstoot. Toch werd deze uitstoot niet meegerekend in het Kyoto protocol en de akkoorden van Parijs. Het leger is een belangrijke pijler van een roofzuchtig systeem. Als we willen dat dit systeem verandert, moeten we niet alleen kijken naar de enorme CO2-footprint, maar ook naar de rol die het leger speelt bij het in standhouden van machtsstructuren.

Zie hier.

Volkel

Volkel, Nederland + Google Maps