|

Socialisten Noord: 10 december

Noord-Nederland – 10 december bijeenkomst

De Socialistische Partij (SP) is al ruim een jaar in de ban van een destructieve partijstrijd. Tientallen actieve leden en bestuurders zijn geroyeerd door een partijbestuur dat niet voor rede vatbaar is. Onze jongerenafdeling ROOD, met bijna 1200 leden, is afgestoten. Grote afdelingen zoals Utrecht en Rotterdam zijn door het partijbestuur buiten spel gezet. De interne bestuursverkiezing werd gesaboteerd door het royement van de tegenkandidaten, en op veel plaatsen is deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar niet meer haalbaar. Nog meer royementen worden niet uitgesloten, en de partij lijkt vast te zitten in een neerwaartse spiraal.

Ook in Groningen zijn royementen gevallen. Nog eerder dan het landelijke partijbestuur besloot het Groningse afdelingsbestuur dat ROOD-leden niet meer welkom zijn bij afdelingsactiviteiten. In Leeuwarden is het niet veel beter – kritische leden worden door het SP-afdelingsbestuur weggezet als ‘wappies’ en jongeren van ROOD zouden ziekelijke pestkoppen zijn.

Maar er is ook hoop. Honderden socialisten door het hele land, binnen en buiten de Socialistische Partij, slaan de handen ineen voor een eenheidsinitiatief. Kritische SP’ers,  geroyeerden, SP’ers die lid-af zijn geworden en onafhankelijke socialisten zoeken samen naar een weg vooruit. Kritische SP-afdelingen in het noorden spreken zich uit tegen de landelijke koers. Er wordt gezocht naar een nieuw perspectief, binnen de SP waar dat mogelijk is, en buiten de SP wanneer dat niet anders kan. Met de jeugd én de mensen die niet meer welkom zijn in de SP, want een socialist weet: samen sta je sterker.

Wij roepen op tot eenheid omdat het een hoofdzaak is om als socialisten bij elkaar te blijven. Kameraden van binnen én buiten de SP steken daarom op 10 december de koppen bij elkaar om na te denken over hoe wij onze strijd voor een betere wereld constructief gaan voortzetten in Noord-Nederland. Zonder ons uiteen te laten drijven door royementen en de controlezucht van het huidige partijbestuur.

Praat vrijdag 10 december vanaf 19:30 op ZOOM mee over welke activiteiten we de komende tijd kunnen ondernemen in onze regio. In de stad Groningen is in ieder geval een groep mensen die in navolging van Werkgroep Socialisten West-Brabant een eigen lokale werkgroep voor Socialisten wil opzetten. Maar ideëen voor andere activiteiten of initiatieven horen we ook graag!

Verspreid deze oproep onder zoveel mogelijk SP’ers en andere socialisten in je omgeving. Je kunt je opgeven voor dit eenheidsinitiatief voor Socialisten in Noord-Nederland via het volgende formulier: https://forms.gle/PaG3rRiryiaQHE9M8

Je zult dan een ZOOM-link toegemaild krijgen die je nodig hebt om mee te doen.

Of via Ken Hesselink, contactpersoon ROOD Groningen: +316 264 603 38