Geld voor oorlog maar niet voor humanitaire hulp?

‘Nederlandse staat heeft bloed aan haar handen!

Nederland zet, samen met elf andere landen, de financiële steun aan vluchtelingenorganisatie UNRWA van de Verenigde Naties stop. Dit gebeurt vanwege vermeende banden van individuele medewerkers van UNRWA met Hamas. De UNRWA is op dit moment de enige organisatie die grootschalige humanitaire hulp biedt en kan bieden in Gaza. De elf landen waren verantwoordelijk voor de helft van het budget van UNRWA.

Het stopzetten van de steun komt daags nadat het Internationaal Gerechtshof UNRWA-hoofd Philippe Lazarini aanhaalde in het oordeel dat Israël genocide moet voorkomen en de humanitaire situatie in Gaza moet verbeteren. In plaats van hier aan te voldoen kiezen deze landen, waaronder Nederland, er voor om Gaza collectief te straffen, de humanitaire situatie te verslechteren en de genocide op de Palestijnen door te zetten. Dit alles om een uitspraak te dwarsbomen die Israël juist oproept om hier mee te stoppen . 

De dubbele standaard is stuitend. Duidelijke signalen van oorlogsmisdaden, etnische zuivering en genocide zijn geen reden om de militaire en financiële steun aan Israël te stoppen. Maar vermoedens over enkele UNRWA medewerkers zijn opeens wél een goede reden om alle banden af te snijden. 

‘Nederland kiest voor de zoveelste keer de kant van oorlogsmisdaden, vernietiging en genocide’, zegt Basten Jager, landelijk voorzitter van De Socialisten. ‘Er is steun voor de oorlog maar niet voor humanitaire hulp. Nederland geeft Israël onvoorwaardelijke steun. Ze steunen de oproepen voor een staakt-het-vuren niet. Ze leveren onderdelen voor wapentuig. En nu stoppen ze de steun aan de hulporganisatie UNRWA. Het beleid lijkt er vooral op gericht te zijn om Rutte een geschikte kandidaat te maken voor het NAVO-voorzitterschap. De Gazanen moeten de prijs betalen. De Westerse landen gebruiken hun bondgenoot Israël voor hun imperialistische controle over het Midden Oosten. De Nederlandse staat heeft bloed aan haar handen!’.

De Socialisten roept op tot:

  • Onmiddelijke hervatting van de steun aan UNRWA, en uitbreiding van humanitaire hulp aan Palestina;
  • Een stop op alle financiële en militaire steun aan Israël;
  • Directe steun voor een staakt-het-vuren.

Wat kun jij doen?

  • Sluit je aan bij de demonstraties voor Palestina en de verschillende sit-ins op NS stations door heel het land! (voor een actueel overzicht kijk op de instagram @sitin4palestine.nl)
  • Steun de beweging voor boycot, desinvesteren en sancties (BDS) tegen bedrijven die profiteren van de genocide op het Palestijnse volk. Kijk op bdsnederland.nl/ voor een actueel overzicht
  • Sluit je aan bij de Socialisten, en denk mee over acties die wij kunnen voeren tegen de bezetting, genocide en oorlogspolitiek.

SAMEN VOOR PALESTINA