de ingediende
Moties
Omwille van de privacy zijn de namen van de indieners weggehaald. Deze zijn te vinden in Intern Bulletins 6.
Motie 4
De conferentie van de Socialisten bijeen op 13 mei 2023,
we zien dat de statuten nu veel details hebben.
we weten dat de statuten lastiger aan te passen zijn.
we vragen het bestuur om meer van de statuten op te nemen in een huishoudelijk reglement, zodat deze niet meer in de statuten hoeven.
Toelichting: De statuten zijn lastiger te wijzigen: zonder een extra congres te organiseren kan dit een jaar tijd kosten naast accountant kosten. Het kan dus handiger zijn meer vanuit een huishoudelijk reglement te regelen, in plaats dat nu allemaal al via de statuten te doen. Het lijkt dan handig de statuten te gebruiken voor bij voorbeeld definities, lijnen van hiërarchie, verantwoordelijkheid, en besluitvorming. hopelijk kunnen details als getallen dan eerder vanuit het huishoudelijk reglement geregeld worden.
Motie 6
De conferentie van de Socialisten, bijeen op 13 mei 2023,
Constaterende dat:
- De conceptstatuten zoals die nu zijn op meerdere punten niet in lijn zijn met eerder aangenomen voorstellen.
- Er verder een aantal andere ingrijpende voorstellen worden gedaan in deze conceptstatuten waar nog geen discussie over is geweest.
Besluit dat:
- Er op dit congres wel gediscussieerd wordt over de conceptstatuten, maar dat de stemming hierover wordt uitgesteld naar een volgend congres.
- Voor dit volgend congres wordt een tweede concept versie van de statuten samengesteld, deze tweede versie is in ieder geval
- In lijn met eerder aangenomen moties en amendementen.
- In lijn met eventueel nieuwe moties en amendementen die dit congres zijn aangenomen
En roept het congres van 13 Mei 2023 het bestuur op om:
- Ervoor te zorgen dat de leden, en in het bijzonder de statutencommissie, een overzicht hebben van alle tot dan toe aangenomen teksten, moties en amendementen daarop.
Motie 5
De conferentie van de Socialisten bijeen op 13 mei 2023,
besluit externe documenten van de organisatie als programma’s en reglementen te laten licenseren via een licentie als Creative Commons’ CC-BY-4.0.
Toelichting: We hebben samen veel mooie ideeën, en die verspreiden helpt ons om die in de praktijk te brengen.
Creative Commons is een veel gebruikte manier om naar buiten aan te geven dat een tekst of werk herbruikt en gedeeld mag worden, vertaald naar 40+ talen en ook gebruikt op Wikipedia. Het biedt wat controle (i.t.t. delen via het publieke domein) via een paar keuzen:
1. Mogen derden gebruik maken van jouw werk voor commerciële doeleinden? (Ja of Nee)
2. Sta je toe dat afgeleide werken van jouw werk gedeeld kunnen worden? (Ja, Nee of ‘Ja, zolang derden ook gelijk delen’)
3. Wil je dat mensen wel nog melden dat het van jou komt en of er aanpassingen zijn (Ja of Nee)
Dit voorstel gaat uit van mensen op delen van ons programma laten voortborduren, of makkelijker delen van onze tksten in een boek te kunnen verwerken. Deze voorkeur lijkt overeen te komen met Creative Commons’ optie CC-BY-4.0.
Motie 1: Verleng de programmadiscussie
De tweede conferentie van de Socialisten, bijeen op 13 mei 2023,
Overwegende dat de programmacommissie door de opdracht in het koersdocument van de vorige conferentie zeer weinig tijd ter beschikking heeft gehad om tot dit conceptprogramma te komen;
Overwegende dat dit haastige proces er ook voor heeft gezorgd dat een te groot deel van de leden van de Socialisten de mogelijkheid niet heeft gezien zich te mengen in de discussie over dit programma;
Constaterende dat een groot deel van het voorstelprogramma van het Communistisch Platform nu in het conceptprogramma is terug te lezen maar dat door de eerder genoemde overwegingen hieruit geenszins te herleiden is dat een merendeel van de leden van de Socialisten het daadwerkelijk met deze programma-eisen eens is;
Overwegende dat de vorige conferentie heeft benadrukt dat het worden van een partij niet overhaast moet worden gedaan, mede om eenheid op de laagste gemene deler dan wel het slechts overblijven van een kleine sekte met soortgelijke politiek te voorkomen;
Overwegende dat dit laatste risico door een overhaast proces met onvoldoende ruimte voor discussie door en inmenging van de leden van de Socialisten reëel is;
Overwegende dat in het op de vorige conferentie aangenomen compromis een van de voorwaarden een volwaardig en breedgedragen programma een van de eisen is, maar zeker niet de enige eis en dat aan nadere eisen nog niet is voldaan, zodat op deze conferentie hoe dan ook niet tot partijvorming over zou kunnen worden gegaan;
Overwegende dat eenheid alleen kan worden gevormd op basis van een discussie over onze politieke principes en dat daarbij enkel focussen op actie om tot eenheid te komen, het uit de weg gaan van deze discussie en dus eenheid betreft. Hetzelfde geldt voor het beperken van onze politiek tot actieprogramma’s of verkiezingsprogramma’s. Politieke principes vormen politieke partijen, en een organisatiebrede discussie daarover is dus de enige weg daarnaartoe.
Overwegende dat elke discussie onder het mom van de vraag wat al dan niet het mandaat van de commissie zou zijn wordt weggenomen wanneer de programmacommissie door de conferentie verkozen is;
Overwegende dat het nuttig zou zijn enige nader ingevulde prioriteiten voor de Socialisten op de kortere termijn overeen te komen met de conferentie, zonder hierbij het belang van het op termijn aannemen van een volwaardig programma uit het oog te verliezen;
Stelt voor om:
- Op deze conferentie de tekst van het conceptprogramma te bediscussiëren en amenderen om tot een nieuwe conceptversie te komen;
- Een nieuwe programmacommissie te verkiezen die op basis van dit nieuwe concept verder werkt om tot een nader conceptprogramma te komen dat op de hieropvolgende conferentie bediscussieerd en besproken kan worden;
- In het eerste kwartaal van 2024 een vervolgconferentie te organiseren waar het programma wordt vastgesteld.
- In de aanloop naar deze volgende conferentie het bestuur van de Socialisten en haar afdelingen op te dragen proactief ruimte voor discussie over dit conceptprogramma te geven door bijeenkomsten te organiseren en inbreng van haar leden te vragen zodat een bredere betrokkenheid gegarandeerd kan worden;
- Op deze conferentie een addendum op het koersdocument aan te nemen waarin specifieke standpunten en analyses staan omschreven waar de Socialisten de komende periode op gericht moet zijn, welke nadrukkelijk geen vervanging vormt voor het later aan te nemen programma.
Motie 2 uitstellen aannemen programma
Constaterend dat:
- Er vanuit alle hoeken van de Socialisten het geluid komt dat het programma nog niet voldoende besproken is.
- Er gedurende de periode waarin het programma geschreven is niet genoeg tijd is geweest om met de leden in gesprek te gaan over het programma.
- Er vanuit alle hoeken geluiden opkomen voor uitstel van het aannemen van het programma.
- Dit document de kern van onze organisatie gaat worden, die alle leden moet verbinden in een gezamenlijke strijd, het fundament wordt voor ons handelen door elke crisis en overwinning heen, voor de komende decennia.
- Het nu ter stemming brengen van het programma ontmoedigend werkt voor hen zich niet kunnen vinden in dit programma en niet de tijd of mogelijkheid hebben om tegenvoorstellen op te stellen of te verwoorden.
- Het programma mogelijk aangenomen zou kunnen worden met een krappe meerderheid, ondanks dat er met meer tijd een programma kan worden gevormd dat door bijna de gehele organisatie gedragen wordt.
- Dit breder gedragen programma beter invulling zou geven aan de doelstelling van een brede organisatie als de Socialisten.
- De Socialisten haar werkzaamheden van het leggen van het organisatorisch fundament kan uitvoeren zonder een besloten beginselprogramma te hebben, zoals is aangetoond door onze werkzaamheden tot nu toe.
Roept deze motie op om:
- Het aannemen van het programma uit te stellen voor 1 jaar.
- Het bestuur te vragen een korte, praktische uitbreiding te schrijven op het koersdocument zoals aangenomen op 25 september 2022, met als doel handvatten te geven voor ons handelen op korte termijn, om de periode te overbruggen tot aan het vaststellen van het programma.
- Het bestuur te vragen subcommissies op onderwerpen te vormen voor het verder uitwerken van het programma zoals aan de leden toegezonden in het derde intern bulletin van 19 maart 2023.
- Het bestuur te vragen bijeenkomsten met leden over het programma in de periode tot het aannemen van het programma te faciliteren.
Motie 3 voorstel tot werkwijze vorming programma | Mars Woudt, August Ammerlaan
Inleiding
Beste kameraden,
Veel leden zijn zijn ontevreden over het programma dat er nu ligt. Er is nog steeds veel onenigheid tussen leden, er zijn nog vragen over de fundamentele vorm van het programma, los van de inhoud, en veel leden voelen zich overrompeld door de snelheid en vorm waarin dit programma gevormd is. Daarbij is gebleken dat er niet voldoende tijd was om met de leden in gesprek te gaan over vorm en inhoud van het programma. Ook was de tijdsplanning voor de eindredactie erg krap, waardoor het programma nog niet de vorm van een lopend verhaal heeft zoals veel leden die graag zien.
Ervan uitgaande dat het aannemen van het programma wordt uitgesteld, stellen de indieners van deze motie een nieuwe werkwijze voor om verder te gaan met het vormen van het programma. Wij zien graag andere voorstellen en verbeterpunten tegemoet. Contact kan worden opgenomen met de indieners via marswoudt@gmail.com
Voor hen die zich willen verdiepen in het eerder gepubliceerde opiniestuk van een van de indieners waarop wordt ingegaan op het proces van het maken van het programma, kunt u hier terecht: https://communisme.nu/artikelen/partij-en-programma/2023/03/19/reactie-op-moet-de-socialisten-een-communistisch-programma-hebben/
Constaterende dat:
- De commissie-en-amendement tactiek ontoereikend blijkt te zijn om een breedgedragen programma op te stellen, waarmee we een zo groot mogelijke meerderheid van de leden samen kunnen binden
Roept deze motie op om de volgende acties en stappen te ondernemen:
A. Stemsysteem
Het maken van een referendum/stemsysteem binnen het IT systeem van de landelijke organisatie. Deze zal gebruikt worden tijdens het vormende proces van het programma, maar niet voor het uiteindelijk aannemen van het complete programma (dit blijft statutair op het congres).
B. Proces
Het proces te beginnen met:
B1. Minimum en maximum programma
Een speciale discussiebundeling op te stellen met uitleg over het concept van het minimum en maximum programma, met hierin de verschillende perspectieven die hierover heersen binnen de programmacommissie. Deze bundeling moet begrijpelijk inzicht geven in de keuzes die de verschillende commissieleden hebben gemaakt en waar hun meningsverschillen over de fundamentele vorm van het programma liggen.
Deze bundeling moet besproken worden op daarvoor aangekondigde en zo breed mogelijk bezochte besprekingen in de lokale afdelingen en werkgroepen van de Socialisten met hun leden.
Indien gewenst door de groepen kunnen zij het bestuur vragen om een persoon om de discussie te begeleiden en extra toelichting over de verschillende standpunten in de programmacommissie te geven. Dit persoon kan dan door de programmacommissie uit hun midden worden afgevaardigd, of zij kan ervoor kiezen iemand anders af te vaardigen.
Leden die zich buiten groepen bevinden of niet naar een samenkomst kunnen komen, zullen via een e-mail opgeroepen worden om zich te melden zodat er voor hen een passende oplossing geboden kan worden, zodat zij ook met de vorming mee kunnen praten. Dit kan de vorm zijn van een zoom call, van extra georganiseerde discussies in bepaalde gebieden, of iets anders. Het bestuur hoeft zich niet te schromen om bijvoorbeeld gebruik te maken van de tijd/kennis/aantallen van bijvoorbeeld onze jeugdorganisatie ROOD en andere georganiseerd groepen binnen de Socialisten. Jeugdgroepen zijn in de geschiedenis van het Socialisme vele malen met groot succes op grote schaal ingezet om bergen te verzetten.
De samengevatte feedback van deze samenkomsten zal worden gebundeld voor de programmacommissie.
Op het online stemsysteem zal er een stemming komen met de volgende keuzes:
- Interpretatie A van het concept minimum maximum programma
- Interpretatie B van het concept minimum maximum programma
- (enz. voor verdere interpretaties)
- Oneens met deze vormen
Er moet 2 weken tijd gegeven worden na het publiceren van de opties door het bestuur en de programmacommissie voor leden om extra opties aan te dragen die wellicht gemist zijn.
De feedback en uitslag van de stemming zal door de programmacommissie gebruikt worden om het programma bij te stellen.
Opvolgende stappen in het algemeen
Opvolgende stappen zullen hetzelfde principe volgen:
- Het bespreken van ideeën in het programma en van de leden.
- Het verzamelen van de feedback door middel van discussiedagen en stemmingen.
- Het systematiseren van deze ideeën en stemmingen in een document of stuk.
- Het uitleggen van de uitkomst van de bovenste stappen aan de leden, en hen overtuigen van hun correctheid.
- Om vervolgens terug te gaan naar stap 1, steeds specifieker en bijschavend.
Het volgende punt zal nog een grove schets geven van een mogelijke stap 2, waarin voor nu uitgegaan wordt van de situatie waarin een bepaalde interpretatie van het minimum-maximum programma is geaccepteerd. Mocht deze programmavorm aan de hand van feedback verdwijnen, dan is het aan het bestuur samen met de programmacommissie om op basis van de algemene stappen zoals hierboven beschreven een nieuwe fase 2 vorm te geven.
B2. Invulling standpunten
Zoals hierboven gezegd, is deze fase 2 een grove schets, en staat het het bestuur en de programmacommissie vrij om het aan te passen aan de hand van de problemen en meningsverschillen waar we concreet tegenaan lopen.
Er zullen op dezelfde wijze als in fase 1 bijeenkomsten worden georganiseerd. Hierin zal ten eerste de uitkomst van de eerste fase worden besproken, te beginnen met welke vorm het minimum-maximum programma heeft gekregen en welke functie deze delen gaan dienen. Daarna zal er worden uitgelegd, met behulp van toelichting vanuit de programmacommissie en het bestuur, welke veranderingen er zijn gedaan met betrekking tot de inhoud van deze delen.
Op de besprekingen moet besproken worden welke eisen op dit moment ontbreken, welke in een ander deel van het programma horen, welke overtollig zijn, etc. De focus zal hier moeten liggen op inhoudelijke standpunten, en niet de verwoording. In deze fase moet het duidelijk worden op welke punten we gelijk staan na uitleg naar elkaar toe. Discussie over hoe bepaalde punten verwoord moeten worden, of welke uitwerking ze uiteindelijk moeten hebben in het programma, zijn ondergeschikt aan of we het principe van het de punten onderschrijven.
Om gericht te kunnen discussiëren, worden bij voorkeur bijeenkomsten over deelonderwerpen van het programma georganiseerd. Leden met veel kennis van specifieke onderwerpen worden hierbij uitdrukkelijk verzocht om deel te nemen aan de discussie over die onderwerpen en om ook schriftelijke bijdragen te leveren, zodat de discussie zo concreet mogelijk kan worden gevoerd.
Wederom zal de feedback, en eventuele stemmingen, terugkomen bij de programmacommissie en het bestuur, die dit verwerken voor de volgende versie.
Mogelijk moet fase 2 meerdere keren herhaald worden, omdat er grote veranderingen kunnen plaatsvinden.
B3. Latere fases
Elke fase werken we steeds verder van het algemeen naar het specifieke toe. Zo kan de programmacommissie er voor kiezen dat er voor bepaalde onderwerpen extra bijeenkomsten voor geïnteresseerden of experts nodig zijn om dingen te concretiseren. In de laatste fasen, nadat we onze gezamenlijke standpunten helder hebben, zullen we steeds meer gaan praten over verwoordingen en vorm van presentatie binnen het programma.
Het uiteindelijke programma zal volgens statuten nog steeds ter stemming gebracht worden op de conferentie, en het staat eenieder nog steeds vrij om amendementen in te dienen of het programma weg te stemmen als zij er niet achter staan.
Conclusie
Het is onze hoop dat met behulp van deze tactiek, en het nemen van de tijd die we nodig hebben, een programma kunnen opstellen waar echt al onze leden achter kunnen staan, en wat voor onze organisatie het fundament wordt voor het bouwen van de partij en maatschappij van morgen.
Ook hopen wij met deze tactiek een precedent te zetten voor een democratischer vorm van politieke besluitvorming dan die van hedendaagse partijen Nederland.
Motie 7
De conferentie van de Socialisten, bijeen op 13 mei 2023,
Besluit:
- de inleiding en het maximumprogramma alvast aan te nemen,
- het minimumprogramma voor te leggen voor verdere toekomstige discussie.
Toelichting: Over het maximumprogramma lijken wij het veelal eens te zijn, het minimumprogramma is waar onze knelpunten zitten. Om toch een programma te hebben, en dus een basis waarop we verder kunnen zonder dat dit voor veel extra discussie zorgt (zoals in de vorm van een extra programma) stellen wij voor om de inleiding en het maximumprogramma te accepteren, en het minimumprogramma nog niet te accepteren. Dat betekent niet dat het maximumprogramma totaal niet meer ter discussie mag staan, maar wel dat we dit als document gebruiken om in de komende periode uit te dragen als onze basis.
Motie 8
De conferentie van de Socialisten bijeen op 13 mei 2023,
Constaterend dat
- Een deel van De Socialisten in de vorm van de organisatie- en de redactiecommissie voor de eerste conferentie en het bestuur voor de tweede conferentie een groot deel van haar tijd heeft beste\ed aan het organiseren van conferenties.
- Voor de tweede conferentie een tijdslimiet noodzakelijk was vanwege de noodzaak van het aannemen van de statuten, maar dat tegelijkertijd deze tijdslimiet slechts beperkt tijd liet voor discussie en het organiseren van andere activiteiten.
- We in de komende periode ruimte moeten maken voor het versterken van ons functioneren als politieke organisatie.
- Er veel discussie is over het programma
- Er voldoende tijd genomen moet worden om deze discussie en die over eventuele andere teksten op een democratische en inclusieve manier te voeren
- We als organisatie in 2022 een koersdocument hebben vastgesteld dat als basis voor politieke activiteiten kan dienen.
- Dat het nieuwe bestuur voldoende tijd moet hebben om de structuur van onze organisatie te versterken, en onze politieke inzet in sociale bewegingen te stimuleren.
Stelt voor:
- Om nu nog geen geen vaste deadline vast te stellen voor de volgende conferentie, maar het bestuur het mandaat te geven daar op een later tijdstip binnen de statutaire termijn van twee jaar een datum voor vast te stellen, op basis van de ontwikkelingen in de organisatie en het verloop van de discussie. Gezien bovenstaande zal die conferentie niet eerder dan in het laatste kwartaal van 2024 kunnen worden georganiseerd, maar kan ook in de eerste helft van 2025 plaatsvinden, zodat er voldoende ruimte is voor discussie over het programma en andere teksten en voor het versterken van onze politieke inzet.
Motie 9
De tweede conferentie van De Socialisten, bijeen op 13 mei 2023 in Breda,
Overwegende dat:
- de strijdterreinen klimaatbescherming, looninkomen, publieke voorzieningen, volkshuisvesting, vredesbevordering, zeggenschap op de werkvloer en gegarandeerde zorg er in belangrijke mate toe bijdragen dat mensen geïnteresseerd zijn in socialistische oplossingen,
- door het stellen van urgente en breed gedragen eisen vakbeweging, milieubeweging, woonbeweging, linkse partijen en andere organisaties kunnen worden bijeengebracht als machtsfactor voor het realiseren van antikapitalistische structuurhervormingen,
- we op 25-9-2022 al hebben besloten te werken aan goed samenspel met bewegingen en versterking van de reeds bestaande strijd van emancipatiebewegingen, waarvoor het zelf formuleren van allerlei detail-eisen geen vereiste is,
- het boeken van overwinningen op breed gedragen strijdterreinen kan bewijzen hoe nuttig de wederopbouw van een sterke socialistische beweging in Nederland is, en daarmee beslissend wordt voor de bestaansruimte van een partij aan de linkerzijde van links,
Tevens overwegende dat
- het ontwerp-minimumprogramma 2023 voor De Socialisten een veelheid van radicale wensen bevat op terreinen die thans een veel minder brede belangstelling genieten en waarvan de realisering nog niet op korte termijn in zicht komt, en dat een sterke nadruk daarop de aandacht kan afleiden van de antikapitalistische strijd die die meeste kansen op succes biedt,
Draagt het bestuur op
- te bewerkstelligen dat aan een volgende conferentie van De Socialisten of een dan statutair geregeld congres het ontwerp wordt voorgelegd voor een Urgentie- en Aktieprogramma, waarmee we voor een groot publiek kunnen aantonen wat te midden van de brede linkerzijde het belang is van ons bestaan, onze uitgroei als partij en het boeken van overwinningen voor links als geheel.
Motie 10 Discussie over addendum d.w.z. de handvaten voor de komende periode voortzetten
Overwegende dat de discussie over het addendum d.w.z. de handvaten voor de komende periode geen onderwerp van discussie is op deze conferentie.
Overwegende dat de discussie over de aanpak in de komende periode democratisch en breed gevoerd moet worden met inbreng van verschillende kanten zodat de verschillende benaderingen aan bod komen.
Overwegende dat wij geen perspectief zien in de benadering voor de vak-, klimaat- en woonbeweging zoals voorgesteld in het addendum en daar een democratische discussie met de leden over willen kunnen voeren.
Stelt voor:
- Nu geen beslissing te nemen over het addendum te nemen.
- Een periode van discussie over de aanpak voor de komende periode inclusief de aandachtspunten voor onze eigen organisatie te openen.
- De afdelingen en netwerken bij de discussie te betrekken.
- Dit kan resulteren in een bijeenkomst in september in De Gaffel waar vertegenwoordigers van de afdelingen en de netwerken gezamenlijk tot de aanpak voor de komende periode besluiten. Daarbij onder andere rekening houdend met de grote klimaatmars en de woondemonstratie in het najaar.
Motie 11 Nu geen stemming over wijzigingsvoorstel 07.02A maar discussie over streven naar socialistische of communistische samenleving als onderdeel van de programmadiscussie voortzetten
Overwegende dat De Socialisten is opgezet als organisatie van socialisten die streeft naar een socialistische samenleving.
Overwegende dat met het aannemen van het wijzigingsvoorstel 07.02A De Socialisten niet langer naar een socialistische maar naar een communistische samenleving streeft en dus eigenlijk De Communisten wordt.
Overwegende dat dit in ieder geval voor een deel van onze leden een grote verandering is die een democratische en uitgebreidere discussie daarover noodzakelijk en wenselijk maakt
Stelt voor:
Om nu geen stemming te houden over wijzigingsvoorstel 07.02A d.w.z. streven naar socialistische samenleving vervangen door streven naar communistische samenleving maar het onderdeel te laten zijn van de voortgaande discussie over het programma zodat de noodzakelijke democratische en uitgebreidere discussie daarover kan worden gevoerd.