de ingediende

Wijzigingsvoorstellen

Omwille van de privacy zijn de namen van de indieners weggehaald. Deze zijn te vinden in Intern Bulletin 15.

Wijzigingsvoorstel 1

Wij stellen voor de volgende tekst als amendement op te nemen in de Perspectieventekst, in te voegen voor het kopje ‘De organisatie’. [pagina 4 in dit IB] Het gaat om een slechts taalkundig verbeterde versie van de discussiebijdrage die In Intern Bulletin 13 staat onder de titel ‘Samen met anderen activiteiten/de strijd organiseren, successen halen en ervaringen verwerken’. Wij denken dat het nuttig is om de hierin beschreven manier van werken uitdrukkelijk in de Perspectieventekst op te nemen.

Samen met anderen

We worden geconfronteerd met urgente uitdagingen op het gebied van sociale en economische ongelijkheid, klimaatcrisis en wantrouwen in regering en politiek. Als socialisten willen we hiertegen strijden vanuit sociale rechtvaardigheid, gelijkheid en solidariteit. We kijken vooruit en willen een socialistisch perspectief bieden op de vraagstukken van deze tijd. De partij die we daarvoor opbouwen zal brede doelgroepen aan moeten spreken en activeren.  

Daarbij moeten we ons beseffen dat links, de arbeidersbeweging en antikapitalistische groepen nog ver verwijderd zijn van een werkelijke nationale, laat staan internationale strijdorganisatie, die in staat is om een fundamentele systeemverandering op gang te brengen. Deze constatering vereist dat we, om ons doel dichterbij te brengen, een strategie dienen te hebben van kleine stappen en bondgenootschappen.

Vanuit talloze sociale bewegingen en organisaties wordt ook strijd gevoerd tegen de negatieve gevolgen van deze urgente vraagstukken op het leven van de meeste mensen. Onze leden bouwen die bewegingen samen met anderen op vanuit een positieve grondhouding. Opbouwen betekent in de eerste plaats meedoen en meedenken om activiteiten en campagnes tot een succes te maken. 

Onze grondhouding

  • Om veranderingen te bereiken is organisatie en massamobilisatie van mensen vereist. Naast het versterken van vakbonden, activistische groepen en sociale bewegingen benutten we kansen om bewegingen met elkaar te verbinden. Dit vergroot hun kracht en bereik. Samen kunnen zij  een breed front van solidariteit en actie vormen. Zij moeten brede groepen werkenden, studenten, milieuactivisten, onderdrukte en gemarginaliseerde groepen aanspreken en tot zelfactiviteit aanzetten. Veranderingen realiseren en bewustwording stimuleren gebeurt juist in het actief meedoen in sociale bewegingen. 
  • We zoeken met andere groepen en politieke partijen naar gemeenschappelijke grond om op te treden voor sociale rechtvaardigheid en een duurzame economie. Het samen opdoen van strijdervaringen en organiseren van activiteiten is de basis om te leren onze toekomst in eigen hand te nemen. Acties van sociale bewegingen kunnen leiden tot successen, niet alleen in de vorm van het realiseren van eisen, maar ook van samenwerkingsverbanden en nieuwe actieperspectieven. 
  • De strijd tegen uitbuiting en onderdrukking kent geen grenzen. Het is noodzakelijk om samen te werken in en met andere bewegingen over de hele wereld. We zetten ons in om vanuit internationale solidariteit mondiale problemen aan te pakken, zoals de klimaatcrisis en het imperialisme. 
  • Uit het verleden kunnen we wel lessen trekken maar de opbouw van een nieuwe socialistische beweging kan alleen als vanuit de huidige sociale bewegingen nieuwe verbanden van solidariteit tot stand komen en meer mensen geactiveerd worden. Dat is niet alleen een constatering maar onze belangrijkste taak en vereist een open, maar geen kritiekloze houding naar andere activisten.

In het meedoen en meedenken in sociale bewegingen zijn de punten genoemd in onze grondhouding geen voorwaarden vooraf. Het is niet een ideaalbeeld dat onze activiteiten en inbreng bepaalt maar de basis voor het gezamenlijk opdoen van en verwerken van ervaringen. 

Elke afdeling bespreekt welke mogelijkheden er in hun stad/ gemeenschap aanwezig zijn om acties en activiteiten op te bouwen. Dat kan op de plek zijn waar we werken, wonen of studeren. Of in een actieve beweging waar we samen met anderen ervaringen op kunnen doen hoe we mensen aan kunnen spreken en activeren. Hoe we bij kunnen dragen mensen te organiseren en handelingsperspectief te geven. 

Hieronder staan een aantal belangrijke thema’s beschreven waarop sociale bewegingen en organisaties actief zijn. 

1 Economische ongelijkheid en armoede: 

Grote bedrijven en superrijken strijken enorme winsten op. De kloof tussen arm en rijk blijft groeien. Als socialisten pleiten we voor een herverdeling van rijkdom onder andere via een progressieve belastingstructuur, automatische prijscompensatie en het verhogen van de laagste lonen en uitkeringen. Wij streven naar een eerlijke verdeling van rijkdom en macht in de samenleving en pleiten voor terugdringen van marktwerking en meer publieke controle over productiemiddelen en vitale maatschappelijke sectoren als zorg, wonen, onderwijs en energie. Socialisten stellen de behoeften van de gemeenschap voorop en komen op voor meer democratie in de economie. Democratische besluitvorming over het herinvesteren van winsten, het bevorderen van coöperatieve bedrijfsmodellen om de macht van de markt terug te dringen. Internationaal pleiten we voor het kwijtschelden van schulden, het terugdringen van de macht van grote bedrijven en instellingen als de Wereldbank en het IMF.

2 Rechtvaardigheid en onvoorwaardelijke gelijkwaardigheid: 

We staan voor de bescherming van mensenrechten, gelijke kansen en het bestrijden van discriminatie op basis van geslacht, ras, klasse en andere factoren. We pleiten voor universele toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en andere essentiële diensten als basisrecht. Daarbij bieden we actief weerstand tegen iedere groep die deze basisrechten aanvalt. Onze speciale aandacht gaat hierbij uit naar extreemrechtse en fascistoïde partijen en organisaties. Zij zijn een bedreiging voor alles waar wij voor staan; democratische waarden, sociale rechtvaardigheid, solidariteit en gelijkheid. Zij zijn niet alleen een gevaar voor specifieke groepen in de samenleving, maar ook voor het algemene politieke klimaat en de hele samenleving.  Extreemrechts en fascisme zijn niet slechts marginale problemen, maar symptomen van dieperliggende sociale en economische onrechtvaardigheid. 

3 Klimaatverandering en milieucrisis: 

Het kapitalistische systeem heeft gefaald om de planeet te beschermen, omdat winstbejag prevaleert boven duurzaamheid. We pleiten voor een snelle sociaal rechtvaardige transitie die investeert in schone energie, duurzame landbouw, gratis openbaar vervoer en terugdringen van marktwerking. Dit moet gepaard gaan met het creëren van goede groene banen, het betrekken van gemeenschappen en vakbeweging bij besluitvorming over milieubeleid, een eerlijke verdeling van de kosten en beleid dat werknemers die hun baan verliezen of zien veranderen ondersteunt. 

4 Technologie en leven: 

Automatisering en technologische vooruitgang leiden tot onzekerheid over de toekomst van werk en leven. We vinden dat technologische vooruitgang  moet leiden tot meer vrije tijd en een betere kwaliteit van leven voor iedereen. We pleiten voor korter werken, herverdeling van werkgelegenheid, een universeel basisinkomen/bestaanszekerheid voor iedereen en meer publieke controle op sociale media.

5 Toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg, onderwijs en woningen: 

Als socialisten staan we voor gratis gezondheidszorg- en onderwijs. We moeten investeren in openbare ziekenhuizen en scholen, het privatiseren van essentiële diensten tegengaan en de sociale ongelijkheid in toegang tot deze voorzieningen verminderen. Wonen en een betaalbaar dak boven je hoofd is een basisrecht. Onze prioriteit ligt daarom bij het realiseren van sociale en betaalbare huisvesting.

6 Wantrouwen in de regering en de politiek:

Dit wantrouwen is begrijpelijk en gerechtvaardigd. Het komt voort uit diepgewortelde problemen en tekortkomingen in het huidige politieke systeem, gebaseerd op een beeld van de mens als egoïstisch en zelfzuchtig wezen. Vanuit een socialistisch perspectief kan dit wantrouwen worden aangepakt door het bestrijden van ongelijkheid, corruptie en belangenverstrengeling, het bevorderen van transparantie en participatie, en het streven naar sociale rechtvaardigheid en inclusiviteit. Wij staan voor een politiek systeem waarin de macht bij het volk ligt en niet bij grote bedrijven en waarin iedereen een stem heeft in het vormgeven van de samenleving en niet een kleine elite.


Wijzigingsvoorstel 2

De discussie over onze perspectieven heeft juist als doel deze handvatten te bieden. [pagina 4 van dit IB]

wijzigen in:

“Deze perspectieven hebben juist tot doel deze handvatten te bieden.”

Toelichting: Er ligt juist een vraag bij het bestuur om handvatten te bieden in de perspectieven zelf, niet door het terug bij leden te leggen door de discussie het instrument te maken. We kunnen juist een betere discussie voeren over concrete voorstellen.


Wijzigingsvoorstel 3

  • Eens per 9 weken vragen we aan de afdelingen een verslag te doen over hun activiteiten/vragen/discussiepunten.
  • Het intern bulletin krijgt een reguliere verschijningsvorm met een harde deadline waarin elk lid diens ideeën rond de ontwikkeling van de organisatie of politiek in het algemeen ter discussie kan brengen. [pagina 5 van dit IB]

wijzigen in:

  • Eens per 9 weken vragen we aan de afdelingen een verslag te doen over hun activiteiten/vragen/discussiepunten. Om dit zo nuttig mogelijk te maken, komt het bestuur met een format voor deze verslagen. 
  • Het intern bulletin krijgt een reguliere verschijningsvorm met een harde deadline waarin elk lid diens ideeën rond de ontwikkeling van de organisatie of politiek in het algemeen ter discussie kan brengen. Interne Bulletins worden op afdelingsvergaderingen besproken om betrokkenheid met de organisatie over afdelingen heen te verbeteren.

Toelichting: de verslagen liepen nu erg uiteen, waarvan sommige slechts enkele regels besloegen, dus met format is het makkelijker vergelijken tussen afdelingen en weten we zeker dat de nuttige dingen met elkaar worden gedeeld. Daarnaast zijn ze alleen nuttig als ze ook worden besproken.


Wijzigingsvoorstel 4

Partijbestuur

Het partijbestuur bestaat uit te weinig personen. Dit is niet alleen problematisch met betrekking tot de noodzakelijke organisatorische functies, maar ook qua denkkracht die verwacht kan worden van een groep van 4 personen.

Activiteiten:

  • Het partijbestuur concentreert zich op haar primaire taken: ledenadministratie, organisatie kaderbijeenkomsten, publicatie intern bulletin
  • Het partijbestuur neemt initiatieven om nieuwe activiteiten verder vorm te geven, voor zover andere leden zich hiervoor opgeven [pagina 5 van dit IB]

wijzigen in:

Partijbestuur

Het partijbestuur bestaat uit te weinig personen. Dit is niet alleen problematisch met betrekking tot de noodzakelijke organisatorische functies, maar ook qua denkkracht die verwacht kan worden van een groep van 4 personen.

Activiteiten:

  • Het partijbestuur focust zich op het voldoen aan de voorwaarden voor partijvorming zoals op de eerste conferentie aangenomen. Daarbij geeft ze leiderschap en focus aan afdelingen wanneer het gaat om het bouwen aan activiteiten in de sociale- en vakbewegingen en faciliteert zij afdelingen om elkaar hier wanneer nodig in te ondersteunen. 
  • Het partijbestuur ondersteunt de programmadiscussie door, wanneer duidelijk wordt dat er over bepaalde thema’s veel discussie is, hier scholingen dan wel discussiebijeenkomsten over te organiseren om ze uit te diepen. 
  • Het bestuur draagt zorg voor de broodnodige professionaliseringsslag:
    • Alle belangrijke besluiten en alle interne bulletins komen in het ledensysteem te staan, net als notulen van alle bestuursoverleggen, zoals statutair vereist. Daarnaast bekijkt het bestuur welke aangenomen stukken niet alleen voor leden, maar ook voor externen inzichtelijk moeten worden, zoals bijvoorbeeld de statuten, en zorgt dat deze op de website komen te staan. 
    • Bijeenkomsten worden goed voorbereid en stukken en agenda’s worden tijdig met leden gedeeld zodat zij in staat zijn zich in te lezen, een mening te vormen en kameraden te vinden die dezelfde lijn voorstaan om samen te kunnen werken binnen de organisatie, ook over factie- en/of afdelingsgrenzen heen. 

Toelichting: volgens Communistisch Platform moet er veel meer gebeuren in de komende periode, waarvan we snappen dat dit met een zwaar onderbezet bestuur lastig is. Daarom leveren we vijf kandidaten waarvan we hopen dat het ook anderen heeft aangezet zich te kandideren, om hopelijk een beter bezet bestuur te hebben de komende periode, waardoor deze wat ons betreft belangrijke zaken gedaan kunnen worden.


Wijzigingsvoorstel 5

Netwerken
De netwerken functioneren niet optimaal. Noodzakelijk is dat vanuit de verschillende afdelingen mensen zijn aangesloten bij de netwerken vanuit hun politieke activiteit. We concentreren ons in eerste instantie op de opleving van de netwerken op de prioriteiten die we willen stellen met betrekking tot sociale bewegingen: Wonen, Klimaat en Vakbeweging.

  • We roepen mensen op om zich aan te sluiten bij de verschillende netwerken
  • We verlagen de drempel voor toetreding tot de WhatsApp groepen van de netwerken via communicatie naar de leden. [pagina 5 van dit IB]

wijzigen in:

Netwerken
De netwerken functioneren niet optimaal. Noodzakelijk is dat vanuit de verschillende afdelingen mensen zijn aangesloten bij de netwerken vanuit hun politieke activiteit. We concentreren ons in eerste instantie op de opleving van de netwerken op de prioriteiten die we willen stellen met betrekking tot sociale bewegingen: Wonen, Klimaat en Vakbeweging. Om leden te motiveren zich aan te sluiten en actief in te zetten bij de verschillende netwerken, is allereerst nodig dat het bestuur helder kan maken waar ieder netwerk mee aan de slag gaat en met welk doel.
Activiteiten:

  • We roepen mensen op om zich aan te sluiten bij de verschillende netwerken en maken daarbij duidelijk wat de activiteiten en doelen van ieder netwerk zijn en wat leden hieraan bij kunnen dragen.
  • We verlagen de drempel voor toetreding tot de WhatsApp groepen van de netwerken via communicatie naar de leden.
  • Het bestuur onderhoudt periodiek contact met de contactpersonen van de netwerken om op te hoogte te blijven waar die tegenaan lopen en te bezien waar de landelijke organisatie hen kan ondersteunen.

Toelichting: er is meer leiderschap vanuit het bestuur nodig dan in deze passage naar voren kwam. We vragen ons daarnaast af wat er precies bedoeld wordt met de hoge toetredingsdrempels van WhatsAppgroepen. 


Wijzigingsvoorstel 6

Externe uitingen
Voor een levendige organisatie is een goed onderhouden website, waarbij onze activiteiten frequent worden weergegeven. Dit geldt ook voor onze sociale media. Het belangrijkste dat daarbij nodig is, is een redactie die deze activiteiten kan coördineren. Mensen kan vragen dingen te schrijven, en indien nodig eindredactie te plegen. [pagina 5 van dit IB]

hierna toevoegen:

  • Het bestuur gaat actiever op zoek, in samenspraak met afdelingsvoorzitters, naar leden die de redactie kunnen versterken. Hierbij maakt het duidelijk wat er van de redactie verwacht wordt en hoe samenwerking tussen redactie en bestuur wordt vormgegeven. 

Toelichting: Puur door te roepen dat er een redactie moet komen, komt die er nog niet, daarom hebben we een actiepunt toegevoegd naar wat we dan gaan doen en hoe.


Wijzigingsvoorstel 7

Initiatieven rond de (her)opbouw van de netwerken internationale solidariteit en femsoc zullen we zeker toejuichen, maar worden in deze perspectieventekst niet verder uitgewerkt. [pagina 6 van dit IB]

wijzigen in:

Initiatieven rond de (her)opbouw van het netwerk femsoc zullen we zeker toejuichen, maar worden in deze perspectieventekst niet verder uitgewerkt.

Toelichting: We begrijpen dat deze tekst een tijd geleden is opgesteld en waarderen dat er geprioriteerd wordt, maar in de huidige situatie is het ondenkbaar om solidariteit met Palestina (wat onder internationaal valt) weg te prioriteren.


Wijzigingsvoorstel 8

Ons ideaalbeeld van sociale bewegingen

In het koersdocument spreken we ons uit dat we als de Socialisten de opbouw van sociale bewegingen als onze centrale taak te zien. In de verschillende sociale bewegingen is een veelheid aan organisaties, verenigingen en comités actief. Elk met haar eigen sterke punten en tekortkomingen. Om tot een goede analyse te komen is het nuttig dat we ons ideaalbeeld van sociale bewegingen voor onszelf definiëren zodat we bij onze activiteiten binnen deze organisaties kunnen aangeven waar de verbeterpunten zitten.

Wat betreft het ideaalbeeld van sociale bewegingen zijn een drietal termen van belang: gericht op massaorganisatie, gericht op zelforganisatie en democratie en klassenonafhankelijkheid. Deze drie dingen zijn met elkaar verbonden.

Gericht op massaorganisatie

Dit lijkt een open deur. Toch zijn er vele organisaties waar mensen zich niet daadwerkelijk kunnen engageren in een beweging, maar alleen supporter of donateur kunnen zijn. Ons ideaal van bewegingen is dat elke drempel voor mensen om actief te zijn wordt gesloopt.

Gericht op zelforganisatie en democratie

Ons ideaal is dat een ieder die in een sociale beweging actief wil zijn dit kan zijn en op democratische wijze de koers van de organisatie kan bepalen. In verschillende organisaties is er een laag van (betaalde) functionarissen. Het behoud van hun positie mag geen invloed hebben op de keuzes die een beweging maakt. De koers van een beweging moet bepaald worden door hen die in de beweging actief zijn, niet door deze laag van functionarissen. [pagina 6 van dit IB]

Klassenonafhankelijkheid

Ons ideaal is dat organisaties zelf kunnen bepalen waarmee ze bezig zijn en daarbij niet hun oren laten hangen naar belangen die haar hierin beperken. Dat betekent vooral op financieel vlak dat hun belangrijkste inkomstenbron de structurele inkomsten van de mensen die in deze organisatie actief zijn moet zijn. Structurele subsidies vanuit de staat of filantropische fondsen vanuit het kapitaal moeten tot een minimum beperkt worden omdat deze de organisatie afhankelijk maken van de staat en de belangen van het kapitaal. Hiermee wordt het democratisch proces binnen de bewegingen ondermijnt.

wijzigen in:

Ons plan voor sociale bewegingen

In het koersdocument spreken we ons uit dat we als de Socialisten de opbouw van sociale bewegingen als onze centrale taak te zien. In de verschillende sociale bewegingen is een veelheid aan organisaties, verenigingen en comités actief. Elk met haar eigen sterke punten en tekortkomingen. Om tot een goede analyse te komen is het nuttig dat we ons plan voor sociale bewegingen voor onszelf definiëren zodat we weten waar we heen willen en wat dus de hoofd- en tussentijdse doelen van onze interventie worden.

Wat betreft sociale bewegingen zijn een drietal termen van belang: gericht op massaorganisatie, gericht op zelforganisatie en democratie en klassenonafhankelijkheid. Deze drie dingen zijn met elkaar verbonden.

Gericht op massaorganisatie

Dit lijkt een open deur. Toch zijn er vele organisaties waar mensen zich niet daadwerkelijk kunnen engageren in een beweging, maar alleen supporter of donateur kunnen zijn. We moeten zorgen dat elke drempel voor mensen om actief te zijn wordt gesloopt.

Gericht op zelforganisatie en democratie

Eenieder die in een sociale beweging actief wil zijn, moet dit kunnen en op democratische wijze de koers van de organisatie kunnen bepalen. In verschillende organisaties is er een laag van (betaalde) functionarissen. Het behoud van hun positie mag geen invloed hebben op de keuzes die een beweging maakt. De koers van een beweging moet bepaald worden door hen die in de beweging actief zijn, niet door deze laag van functionarissen.

Klassenonafhankelijkheid

We streven naar organisatie van de klasse, door de klasse, voor de klasse. Organisaties moeten zelf kunnen bepalen waarmee ze bezig zijn en daarbij niet hun oren laten hangen naar kapitaalbelangen die haar hierin beperken. Dat betekent vooral op financieel vlak dat hun belangrijkste inkomstenbron de structurele inkomsten van de mensen die in deze organisatie actief zijn moet zijn. Structurele subsidies vanuit de staat of filantropische fondsen vanuit het kapitaal moeten tot een minimum beperkt worden omdat deze de organisatie afhankelijk maken van de staat en de belangen van het kapitaal. Hiermee wordt het democratisch proces binnen de bewegingen ondermijnt. Dat kan betekenen dat we organisaties moeten hervormen middels onze interventie daarin om ze te democratiseren en onafhankelijk van kapitaalbelangen te doen functioneren. In sommige gevallen kan het zo zijn dat bestaande organisaties dermate bij gratie van kapitaalbelangen (kunnen) bestaan, dat we ze beter links laten liggen en zelf een klassenonafhankelijk alternatief op kunnen bouwen. Welke route effectiever is, hangt af van het aandeel van de klasse dat al via een organisatie actief is en de staat en activiteiten van de organisaties zelf. 

Toelichting: socialisten zijn geen idealisten, het lijkt ons dan ook niet logisch om het over ‘ideaalbeelden’ te hebben. Dat doet het ook veel onhaalbaarder en verder weg lijken dan gewoon te schrijven over welke plannen we hebben of waar we heen willen als het gaat om sociale bewegingen. Daarnaast wordt niet duidelijk onder ‘zelforganisatie’ wat we dan willen veranderen; moet er bijvoorbeeld geen ruimte zijn voor betaalde functionarissen, of is het eerder van belang dat ze makkelijk ter verantwoording kunnen worden geroepen en door een meerderheid van de leden kunnen worden afgezet als ze niet doen wat die meerderheid wil? Ten slotte hebben we iets meer concretisering toegevoegd bij het punt van klassenonafhankelijkheid. Hier doelen we er bijvoorbeeld op dat de vakbond weliswaar te bureaucratisch is ingericht op dit moment, maar veel potentie kent tot democratisering vanwege de aantallen kaderleden. Dan is een ‘democratische’ variant naast de FNV oprichten een slecht idee en ondergraaf je de slagkracht van de bond zelf.  Maar dat betekent niet dat het nuttig is om om het even welke beweging waar vijf man bij betrokken is te gaan hervormen als het logischer en makkelijker is in te zetten op zelforganisatie. Bijvoorbeeld in de woonbeweging zou het best nuttig kunnen zijn om de reeks protesten om te zetten naar meer huurdersverenigingen, dat hoeft dan niet per se via de woonbond, de Socialisten kan en moet  juist uiteindelijk het centrale punt worden  waar die samenkomen.


Wijzigingsvoorstel 9

Sinds een halve eeuw is het voor velen duidelijk geworden dat die wenselijke groei in hoge mate ten koste kan gaan van een schone bodem, schone lucht, schoon water, een leefbare woonomgeving, een goede gezondheid, een aardbevingsvrij leef-oppervlak en een stabiel klimaat. [pagina 7 van dit IB]

wijzigen in:

Sinds een halve eeuw is het voor velen duidelijk geworden dat dat streven in hoge mate ten koste kan gaan van een schone bodem, schone lucht, schoon water, een leefbare woonomgeving, een goede gezondheid, een aardbevingsvrij leef-oppervlak en een stabiel klimaat.


Wijzigingsvoorstel 10

Invoegen in plaats van de analyse van Milieudefensie en XR. [pagina 7 van dit IB]

Milieu organisaties hebben zich betrekkelijk los van de vak- en arbeidersbeweging ontwikkeld. Klimaatrechtvaardigheid, is een belangrijke bindende factor geworden, gegroeid in een lange geschiedenis van strijd en in verbinding zoeken tussen bewegingen. Het begrip omvat niet alleen energie armoede, maar ook onrechtvaardige internationale verhoudingen, inclusiviteit, (publieke) zeggenschap….De ITUC, de internationale vakbeweging, en anderen hebben ondertussen een traditie van mondiale samenwerking met milieugroepen. Dit zijn zeker geen organisatoren van massa actie, maar deze samenwerking speelt wel een belangrijke rol in de mogelijkheden hiervoor.   

Opkomen voor klimaatrechtvaardigheid is geen vanzelfsprekendheid. De mogelijkheden worden gevormd in de bewegingen zelf en in de verbinding tussen met name klimaat en vakbeweging. Het is belangrijk dat wij  Socialisten samen met anderen betrokken zijn bij verdere uitwerking en versterken van klimaatrechtvaardigheid en acties hieromheen. Zowel in de klimaatbeweging als in (verbinding met) andere bewegingen. De mogelijkheden kunnen van plaats tot plaats verschillen, maar activiteiten van Het Netwerk Klimaat FNV, XR en Milieudefensie (Lokale OK groepen) geven de beste mogelijkheden om actie ervaringen op te doen en te leren welke eisen de beweging versterkt.

Milieudefensie streeft naar klimaatrechtvaardigheid en zoekt samenwerking met vak- en woonbeweging. Het uitbouwen hiervan in de recente klimaatmars en de strijd tegen energie armoede. Dit en het organiseren van gezamenlijke bijeenkomsten en acties is een concreet perspectief waar we mee aan de slag kunnen. 

Extinction Rebellion heeft veel nieuwe mensen actief gemaakt, ouderen weer perspectief gegeven en de urgentie van klimaatverandering door aandachttrekkende acties hoog op de agenda gekregen. Deze minderheidsacties kunnen een effectieve manier zijn als onderdeel van de opbouw van een massabeweging. Een deel van de leden van XR ziet dat. Die zien het belang van samenwerking met de vakbeweging. Veel trekkers van het Netwerk Klimaat FNV zijn XR leden. Er is een gezamenlijke project rondom de vertoningen van The Loud Spring.  Een deel van de leden van XR handelt meer vanuit wanhoop, en baseert zich sterk op morele argumenten. Dat is  ook een sterke motivatie zijn voor radicale actie, maar is dat niet altijd voor verbinding met andere bewegingen. Zichtbaar bij de discussie over Tata Steel en het plan Groen Staal. 

Overwinningen komen alleen gesteund door een grote meerderheid. Ook ons verhaal en eisen moeten begrepen worden door de meerderheid die nog niet actief is. En nog niet het vertrouwen heeft dat het anders kan. Dit aspect wordt vaak vergeten en gaat niet vanzelf door alleen radicalere actie of eisen. Ons verhaal en eisen moeten verbonden zijn met de leefwereld van soms heel verschillende groepen, zodat ook zij hun eigen rol en belang zien in de strijd. Dit samenspel tussen actie en eisen is niet een vast gegeven, maar onderwerp van nieuwe discussie en ervaringen. Dat is wat in XR plaatsvindt en waar we enkel wat mee kunnen als we gelijkwaardig met hen optrekken. Het is een probleem dat niet weg gaat met formele structuren. Bijvoorbeeld rond een burgerberaad. Is dit bij voorbaat ondemocratisch? Los van randvoorwaarden als openheid over besluitvorming en proces, betrokkenheid op gelijk niveau van vakbonden, klimaatgroepen  en industrie. Los van dynamiek die kan ontstaan met eisen die breed gesteund worden en waarmee regeringen door een brede beweging onder druk komen om ze uit te voeren. Is een eis aan de staat op zich slecht? Voor 16 eist bij de staat verhoging van het minimumloon. Ook via dezelfde “minderheidspolitiek” als XR. Het is nuttig om met en in XR ervaringen op te doen en verbindingen met anderen te versterken. 

Het Netwerk Klimaat FNV streeft naar de vorming van een strijdbare vakbond in verbinding met de klimaatbeweging. Binnen de FNV is het voortdurend opkomen voor ruimte voor eigen initiatief, acties en activiteiten. Dit betekent onder andere vanuit een breder belang denken, mensen activeren, organiseren en naar buiten de eigen kring gericht zijn. Een manier van werken waar veel kaderleden en bestuurders moeite mee hebben. Door het organiseren van solidariteit vanuit klimaatgroepen naar vakbondsacties probeert het netwerk verbindingen te leggen om elkaars belangen en inzichten te leren. Vakbondsleden steunen niet van nature klimaatacties of de klimaatbeweging. Men moet elkaar kennen. Veel werk is er om met vakbondsleden op bedrijven en sectoren in contact te komen en nieuwe leden uit de klimaatbeweging de weg te helpen vinden in de FNV. Bedrijfskadergroepen bestaan nauwelijks en zijn erg gericht op eigen belangenbehartiging. Er is daar angst voor verandering, juist omdat die onzekerheid met zich mee brengt. Veel voorstellen op klimaatgebied houden weinig rekening met de sociale gevolgen en dat allemaal in een tijd waarin veel verworven rechten zijn afgebroken, arbeidsrelaties op hun kop staan en het gevoel van respect ontbreekt voor mensen die het belangrijke onmisbare werk doen. Het is voor ons een belangrijke opdracht om zelforganisatie en een sociaal programma te koppelen aan een perspectief dat binnen de grenzen van onze planeet past. Activisten die vertellen wat er moet gebeuren of wat er verkeerd is op basis van verloren strijd uit het verleden zijn  overbodig. Activisten die aan de slag gaan, successen hebben, fouten maken en ervan leren zijn hard nodig.


Wijzigingsvoorstel 11

Hoewel ze formeel nog een vereniging zijn staan ze ver af van wat we hierboven als ideaalbeeld hebben beschreven. [pagina 7 van dit IB]

wijzigen in:

Hoewel ze formeel nog een vereniging zijn staan ze ver af van wat we hierboven als wenselijk hebben beschreven.


Wijzigingsvoorstel 12

Extinction Rebellion (XR) gedraagt zich tegenwoordig als het meest spontaan en activistisch. Die nieuw opgekomen groep wijst op de noodzaak en urgentie van snelle veranderingen en organiseert daarvoor aandachttrekkende wegblokkades en sympathiserende solidariteitsgroepen. Wij verwerpen sabotageacties niet, noch illegale acties in het algemeen. 

Door het racistische reactionaire politieapparaat zijn acties waarbij gearresteerd worden als middel gebruikt wordt wel minder toegankelijk voor mensen van kleur en andere zichtbare minderheidsgroepen. Daarom is de vraag of dergelijke acties de meest effectieve manier zijn om een massabeweging op te bouwen. Onder andere om die reden zijn we toch voorzichtig kritisch op XR.  Ze baseren zich op minderheidspolitiek en formele structuren zijn niet aanwezig. Ook gaan de eisen van XR niet verder dan de huidige kapitalistische staat te dwingen om “eerlijk te zijn”, “te doen wat nodig is” en een ondemocratisch ‘burgerberaad’ op te richten.

Desondanks zijn XR en soortgelijke actiegroepen succesvol geweest in aandacht vragen voor het klimaatprobleem. Daarom kan het nuttig zijn om samen te werken met XR. We kunnen we leden van XR in verbinding brengen met duurzamere organisaties als milieudefensie en het klimaatnetwerk van de FNV. Bovendien geeft deelname aan hun frequente acties ons de kans om gezamenlijke actie-ervaring op te doen. Voor de afdelingen kan dit helpen bij het binden van leden. Daarnaast zullen ‘rebellen’ die meer politieke diepgang zoeken, ontvankelijk zijn voor onze klassenbewuste politiek.

wijzigen in:

Extinction Rebellion (XR) gedraagt zich tegenwoordig als het meest spontaan en activistisch. Die nieuw opgekomen groep wijst op de noodzaak en urgentie van snelle veranderingen en organiseert daarvoor aandachttrekkende wegblokkades en sympathiserende solidariteitsgroepen. Wij verwerpen sabotageacties niet, noch illegale acties in het algemeen. Wel verwerpen wij het idee dat opstanden van kleine verlichte minderheden gaan leiden tot het soort maatschappijverandering waar wij naar streven. Stromingen die pleiten voor verandering door kleine minderheden vertragen dit proces, en staan dus niet aan onze kant. Ook gaan de eisen van XR niet verder dan de huidige kapitalistische staat te dwingen om “eerlijk te zijn”, “te doen wat nodig is” en een ondemocratisch ‘burgerberaad’ op te richten. Binnen de klimaatbeweging moeten wij dan ook deze alternatieve visie naar voren brengen, en daarmee organisaties zoals Extinction Rebellion op deze basis bekritiseren.

Dat betekent echter niet dat we XR daarmee helemaal links moeten laten liggen; dan komt de kritiek hen immers ook minder makkelijk ten ore. We kunnen dus wel deelnemen aan acties waar XR bij betrokken is wanneer we dit nuttig achten, waarbij het belangrijk is dat onze leden scherp hebben op welke punten we agiteren, bijvoorbeeld door flyers te drukken en mee te geven waarin zowel onze strategische kritiek op XR als punten over staatsrepressie waarin we solidair met ze zijn, zijn opgenomen. Met de Socialisten soep op schilderijen gooien leent zich hier waarschijnlijk minder goed voor dan een A12-bezetting waar grote delen van de bij het klimaat betrokken klasse aanwezig zijn. Bovendien geeft dit de kans om gezamenlijke actie-ervaring op te doen. Daarnaast zullen ‘rebellen’ die meer politieke diepgang zoeken, ontvankelijk zijn voor onze klassenbewuste politiek.

Toelichting: Het leek uit de tekst alsof het voornaamste kritiekpunt op XR zou zijn dat ze er geen rekening mee houden dat je als minderheid sneller in de problemen komt met repressie van het staatsapparaat. Dat is zeker een kritiekpunt, maar wat ons betreft niet het belangrijkste. We vinden ook dat er meer keuzes gemaakt kunnen worden over aan wat voor soort acties we deel kunnen nemen en met welk doel en welke aanoak. Daar hebben we suggesties voor gedaan.


Wijzigingsvoorstel 13

Activiteiten

  • We streven bij onze interventies om ons ideaalbeeld van sociale bewegingen dichterbij te brengen. Klassenonafhankelijk (juist ook financieel), gericht op zelforganisatie, democratische structuren en gericht op het opbouwen van een massaorganisatie zijn hierbij kernwoorden. Op grond van onze ervaringen bespreken we permanent de mogelijkheden in de verschilelnde organisaties.
  • Waar mogelijk werken we met XR om onze bekendheid binnen de organisatie te vergroten en het klassenbewustzijn van de ‘rebellen’ te bevorderen. Bovendien maken we gebruik van de mogelijkheid om gedeelde actie-ervaring op te doen. Dit kunnen we bereiken door o.a.:
  • Aan te sluiten bij acties wanneer de doelen ervan in lijn zijn met onze politiek. 
  • Scholingen te faciliteren op het gebied van klimaat, kapitalisme en klassenstrijd. ‘Demand 0’ is hier een voorbeeld van.
  • Binnen lokale groepen bij te dragen aan de discussie over democratisering.
  • Het (helpen) opzetten van gezamenlijke acties met organisaties zoals Milieudefensie, klimaatnetwerk en de Socialisten.

Wanneer wij actief zijn in de klimaatbeweging komen we op voor klimaatrechtvaardigheid, die voorkomt dat mensen met lage inkomens en nauwelijks invloed op overheid en economie de zwaarste lasten gaan dragen bij de noodzakelijke overgang naar een schoner milieu. [pagina 8 van dit IB]

wijzigen in:

Activiteiten

  • We pleiten bij onze deelname aan acties in sociale bewegingen steeds voor een effectievere manier om sociale bewegingen in te richten: klassenonafhankelijk (juist ook financieel), gericht op zelforganisatie, met democratische structuren en gericht op het opbouwen van een massaorganisatie zijn hierbij kernwoorden. Op grond van onze ervaringen bespreken we permanent de mogelijkheden in de verschilelnde organisaties.
  • Wanneer wij actief zijn in de klimaatbeweging komen we op voor klimaatrechtvaardigheid, die voorkomt dat mensen met lage inkomens en nauwelijks invloed op overheid en economie de zwaarste lasten gaan dragen bij de noodzakelijke overgang naar een schoner milieu.
  • Waar mogelijk werken we met XR om onze bekendheid binnen de organisatie te vergroten en het klassenbewustzijn van de ‘rebellen’ te bevorderen. Bovendien maken we gebruik van de mogelijkheid om gedeelde actie-ervaring op te doen. Dit kunnen we bereiken door o.a.:
    • Aan te sluiten bij acties wanneer deze zich lenen voor het naar voren brengen van onze interventie.
    • Scholingen te faciliteren op het gebied van klimaat, kapitalisme en klassenstrijd. ‘Demand 0’ is hier een voorbeeld van.
    • Binnen lokale groepen bij te dragen aan de discussie over democratisering.
  • Wanneer wij actief zijn in de klimaatbeweging komen we op voor klimaatrechtvaardigheid, die voorkomt dat mensen met lage inkomens en nauwelijks invloed op overheid en economie de zwaarste lasten gaan dragen bij de noodzakelijke overgang naar een schoner milieu.

Toelichting: We zouden graag meer concreetheid zien, bijvoorbeeld wat ‘scholingen faciliteren’ precies behelst (ze zelf organiseren, zorgen dat leden weten waar derden scholingen geven, etc). Ook denken we dat de meeste XR-acties op hoofdlijnen de doelen van onze politiek wel delen (te weten: klimaatverandering tegengaan), maar juist hoe we dat aanpakken een punt van verschil met XR is, waar we dus op zouden moeten intervenieren. We vragen ons ook af of het in dit stadium onze rol is om XR en/of Milieudefensie te helpen acties op te zetten samen met andere organisaties zolang we anders over strategie denken. Dat is uiteraard iets anders dan aanwezigheid bij of bijdragen aan acties.


Wijzigingsvoorstel 14

  • Huidige Whatsapp-groep Vakbondswerking van Socialisten Utrecht bouwen we om tot Netwerk Socialisme & Vakbeweging. Het netwerk heeft de opdracht om onze interventie binnen de vakbeweging verder vorm te geven met name rond het bevorderen van democratie en zelforganisatie. [pagina 9 in dit IB]

wijzigen in:

  •  Huidige Whatsapp-groep Vakbondswerking van Socialisten Utrecht bouwen we om tot Netwerk Socialisme & Vakbeweging. Het netwerk krijgtheeft de opdracht om onze interventie binnen de vakbeweging verder vorm te geven met name rond het bevorderen van democratie en zelforganisatie door met een strategie en plan van aanpak te komen voor het congres in mei, om daarna periodiek in het intern bulletin te rapporteren over de voortgang van dit plan.

Toelichting: er staan een hoop (nuttige) dingen in deze passage, maar het is niet zo duidelijk wie wat gaat doen binnen de Socialisten met deze dingen. Daarom hebben we in ieder geval de suggestie gegeven het netwerk met een strategie en plan van aanpak te laten komen om deze activiteiten in in te bedden, zodat we ermee aan de slag kunnen.


Wijzigingsvoorstel 15

Wijzigingsvoorstel is vervanging van het gedeelte Woonbeweging in de perspectieventekst van het landelijk bestuur. [vanaf pagina 9 van dit IB]

Volkshuisvesting: huren, kopen, tekort, slechte kwaliteit en niet te betalen 

De volkshuisvesting functioneert als een markt maar zou een publieke voorziening moeten zijn. Wonen gaat niet alleen over huren. De volkshuisvesting bestaat voor zestig procent (4,5 miljoen huizen) uit kopen en voor veertig procent (3,3 miljoen huizen) uit huren. Ook een gedeelte van de werkende klasse bezit een eigen woning of streeft ernaar. Het poldermodel voor wonen bestaat uit Eigen Huis voor de woonbezitters en de Woonbond voor de huursector. 

Huurders hebben te maken met de beschikbaarheid, betaalbaarheid en de kwaliteit. 

Huurders hebben te maken met stijgende en te hoge huurprijzen, achterstallig onderhoud, gebrekkige woonkwaliteit, het grote tekort aan sociale huurwoningen, flexibilisering met tijdelijke huurcontracten als gevolg en de verminderde zeggenschap van huurders over hun woningen. Vooral op momenten van groot onderhoud, renovatie, wangedrag van private huisjesmelkers, huurverhogingen, gezamenlijk ervaren milieuoverlast, energietransitie (waaronder afsluiting van de gastoevoer en plaatsing van zonnepanelen of warmtepompen), gentrificatie, of sloop en vervangende nieuwbouw ontstaan gezamenlijke protesten van huurdersverenigingen en andere bewonersinitiatieven.

De Woonbeweging

Woonbond

In afwijking van de situatie in de vakbeweging is er bij de woonbeweging niet echt één organisatie waarbij mensen zich duurzaam kunnen organiseren. Ten eerste is er de Woonbond als landelijke koepel voor praktische ondersteuning, die zich momenteel vooral richt op haar ANWB-functie, het leveren van juridische en bouwkundige kennis aan individuen en groepen die daarom vragen, het informeren van media en overheden over actuele problemen en het deelnemen aan overlegtafels. 

Het activistische gedeelte van de woonbeweging

Van het momentum van de woonbeweging in 2021, begin 2022 (demonstraties Amsterdam 15.000 en Rotterdam 10.000 demonstraten en acties in veel plaatsen) is door gebrek aan organisatie, misschien mede door coronaperiode, weinig gebruik gemaakt om een sterke beweging op te bouwen. Gezien het grote woonprobleem moet er nog steeds een potentieel zijn. Maar hoe realiseren we dat? 

Woonopstand

Woonopstand is het landelijke samenwerkingsverband van de activistische woonbeweging. Woonopstand is een brede coalitie van (woon-) strijdbewegingen, actiegroepen en organisaties die van onderop samenwerken om het woonbeleid radicaal te veranderen. Het was o.a. de organisator van de demonstratie in Rotterdam. Woonopstand, zoals veel organisaties in de activistische woonbeweging, draait om een kleine groep activisten. Het is mogelijk om bij het regelmatige overleg over onder andere de gezamenlijke activiteiten aan te sluiten. 

Woonprotesten  

Woonprotest is een containerbegrip. Naast het bekendste Woonprotest in Amsterdam is er in een paar andere steden een Woonprotest, maar daar worden ook namen gebruikt als Woonverzet en Woonrevolte. Zij organiseren de acties in hun stad. Er bestaat geen landelijke structuur voor deze groepen. Voor zover het te samen komt is dat in Woonopstand.  

Woonprotest Amsterdam concludeerde dat de demonstraties van 2021 en begin 2022 weinig resultaten hebben opgeleverd en dat hardere acties nodig zijn. Het resultaat is echter dat veel minder mensen gemobiliseerd worden. Een zwak punt is bovendien dat bij deze acties huurders en woningzoekenden veel te weinig worden betrokken. Of dat acties zonder breed overleg worden aangekondigd. 

Bond Precaire Woonvormen

De Bond Precaire Woonvormen (BPW), belangrijk in de activistische woonbeweging waaronder in Woonopstand, strijd voor het recht op wonen. Dit doen ze door op te komen voor de woonrechten van mensen die tijdelijk, onzeker of te duur wonen. BPW richt zich op een specifieke groep huurders en gebruikers van woonruimte, maar is ook de initiatiefnemer van Wij Weigeren De Huurverhoging (WWDH) en richt zich daarmee ook op de huurders met een vast huurcontract, waaronder kamerhuurders. 

De Bond Precaire Woonvormen is een solidariteitsbeweging. Ze helpen bewoners zelf solidariteitsnetwerken op te zetten en met de steun van het brede, landelijke netwerk hun woonrecht op te eisen. Ook bij de actie-campagne Wij Weigeren de Huurverhoging wordt van die methode gebruikt gemaakt. 

Wij Weigeren De Huurverhoging

Wij Weigeren De Huurverhoging (WWDH) is in 2020 tot stand gekomen op initiatief van  BPW.  Voor WWDH was 2021 het jaar van de corona lockdown en een huurbevriezing en kon WWDH weinig bereiken. 2022 was een behoorlijk succesvol jaar wat betreft aantal plaatsen en mensen die deelnemen aan de actie. In 2023 kregen zeshonderdduizend mensen een eenmalige huurverlaging tot 575 euro per maand. WWDH maakt zich nu op voor 1 juli 2024 wanneer de huren met bijna zes procent worden verhoogd. De hoogste stijging in veertig jaar.  

De actiemethode van Wij Weigeren de Huurverhoging is bedoeld om huurders zelf de gereedschappen in handen te geven om meerjarige huurbevriezing af te dwingen. Zij kunnen dat individueel doen, maar bij voorkeur door het collectief organiseren van huurders in solidariteitsnetwerken die samen de huurverhoging weigeren. Door zelforganisatie in regionale of stedelijke solidariteitsnetwerken van en voor huurders die de huurverhoging weigeren kunnen ze hun eisen voor meerjarige huurbevriezing van alle huren kracht bijzetten. 

WWDH heeft in alle provincies provinciale en  gemeentelijke solidariteitsnetwerken. 

De strijd van WWDH tegen de huurverhogingen kan ook geplaatst worden in een bredere strijd tegen de hoge kosten van het levensonderhoud. Voor plaatselijke groepen woonprotest, al dan niet met een andere naam, en eventuele plaatselijke coalities tegen de extreme verrechtsing kan de campagne van WWDH van belang zijn als concrete actie richting de werkende klasse.

FNV en de volkshuisvesting 

Lokaal FNV Rotterdam heeft samen met Lokaal FNV Amsterdam een belangrijke rol gespeeld om de FNV op het pad van de woonstrijd te krijgen. Dat ging tegen de zin in van de sector Bouwen en Wonen (leden werkzaam bij o.a. woningcorporaties) maar heeft uiteindelijk geresulteerd in het ondersteunen van de woonbeweging en het maken van een vakbondszaak van volkshuisvesting. 

Lokaal Rotterdam en lokaal Amsterdam zijn actief betrokken bij de woonstrijd in hun stad.  Lokaal Rotterdam was actief betrokken bij de strijd tegen de sloop van de Tweebosbuurt. Vanuit die buurt was het ook betrokken bij de oprichting van Recht op de Stad. Recht op de stad is een initiatief van bewonersgroepen uit verschillende buurten in Rotterdam en andere betrokken Rotterdammers. Bij het woonactiecomité van Socialisten010 zijn twee leden van Lokaal Rotterdam actief. 

Lokaal Amsterdam heeft een werkgroep wonen en steunt en heeft contact met de bewonersorganisaties in Zuid Oost, Nieuw West en in Noord. In Noord is een brede beweging, 19 organisaties met verschillende achtergronden, actief tegen de gentrificatie. Nieuw West is mede belangrijk omdat veel bewoners daar een migrantenachtergrond hebben en hun woonsituatie vaak de beste manier is om met hun in contact te komen omdat ze door de flexibilisering meestal tijdelijke arbeidscontracten hebben en steeds moeten wisselen van werk. Verder steunen ze Niet te Koop! dat zich verzet tegen de verkoop van sociale huurwoningen. 

Betaalbare en in aantal en kwaliteit voldoende sociale volkshuisvesting hoort een strijdthema van een brede vakbond te zijn. Daarom is het van belang alle positieve ontwikkelingen in die richting in de FNV te steunen. En daar waar mogelijk met Lokaal FNV betrokken te zijn bij de activiteiten daarvoor. 

De Socialisten in de woonbeweging

Als organisatie zijn we op verschillende manieren actief – geweest – in de woonbeweging. Een aantal afdelingen, al dan niet via ROOD, zijn betrokken geweest bij het woonprotest in hun stad. Ook hebben verschillende afdelingen meegedaan aan de actie van Wij Weigeren De Huurverhoging. De afdeling Rotterdam heeft in de wijk Lombardije het initiatief genomen tot een actiegroep om met de bewoners actie te voeren tegen het achterstallige onderhoud. Daarbij zijn al enige resultaten geboekt. En Woonprotest Utrecht heeft contact gezocht met onze afdeling Utrecht. Maar al deze ervaringen zijn onvoldoende verwerkt om mee genomen te worden in onze activiteiten voor de komende periode. 

Activiteiten

  • We vinden het belangrijk dat sociale volkshuisvesting een actiethema van de vakbeweging is en stimuleren het dat het op grotere schaal wordt opgepakt.
  • We stimuleren de verbinding tussen de vak-, woon-, en klimaatbeweging bijvoorbeeld voor de verduurzaming van de woningen, het actief steunen van elkaars strijd en in brede coalities voor een sociaal en rechtvaardig beleid.
  • Daar waar mogelijk sluiten we aan bij het regelmatige overleg van Woonopstand om mee te kunnen praten en beslissen over de activiteiten van de woonbeweging.
  • Op plaatselijk niveau kijken we hoe we het beste een bijdrage kunnen leveren aan de versterking van de woonbeweging. Dat kan via een plaatselijke groep woonprotest, al dan niet met een andere naam, via WWDH, Lokaal FNV of een bewonersactiegroep in een buurt.
  • We stimuleren plaatselijke groepen van woonprotest en/of eventuele coalities tegen extreem rechts actief mee te doen met de jaarlijkse campagne van Wij Weigeren De Huurverhoging. Het is een tijdelijke – maart t/m juli – en concrete activiteit richting de werkende klasse om hun financiële positie te verbeteren. In 2024 gaat het per 1 juli om de grootste huurstijging in veertig jaar.
  • We gebruiken de komende periode om meer kennis over (bijvoorbeeld over de strijd in buurten en wijken) en actieve ervaring op te doen in de woonbeweging om onze activiteiten verder uit te werken. 

Toelichting: Het gedeelte over de woonbeweging in de perspectieventekst van het bestuur bevat te weinig informatie over de woonbeweging om te bepalen wat onze activiteiten kunnen worden. Ook sluiten de voorgestelde activiteiten te weinig aan bij de situatie van de woonbeweging en onze mogelijkheden. Vandaar dit wat lange wijzigingsvoorstel/amendement.


Wijzigingsvoorstel 16

Ons doel is om te komen tot huurdersorganisaties in buurten en wijken. Huurdersorganisaties die huurders in eerste instantie organiseren om zaken als huurverhogingen, renovaties en onderhoud te beïnvloeden maar uiteindelijk ook de machtsvraag binnen corporaties kunnen stellen.

hieraan toevoegen:

Dat doen we door aanwezig te zijn en bij te dragen aan acties en campagnes over dit thema en daar actief te pleiten voor duurzame organisatie, bijvoorbeeld door leden flyers mee te geven waarin het belang van zelforganisatie wordt bepleit en staat hoe je met andere huurders een organisatie opzet of contactgegevens van lokale leden die ze daarmee kunnen helpen. 

Toelichting: hoe gaan we dit dan aanmoedigen en wie gaat dat doen? We hebben een suggestie gedaan voor iets meer concreetheid.


Wijzigingsvoorstel 17

toevoegen aan de perspectieventekst:

Palestina

Een specifieke beweging die nu belangrijk is om op in te zetten is protest tegen de etnische zuivering die plaatsvindt in Gaza. Als Socialisten moeten we helpen met het opbouwen van solidariteit voor de Palestijnen. Daarbij is belangrijk dat onze internationalistische principes voorop staan en naar voren worden gebracht. Hiervoor zullen we eerst moeten onderzoeken welke contacten leden in hun netwerk hebben die in nauwe verbinding staan met de internationale Palestinabeweging om op basis van hun inzichten zo nuttig mogelijke solidariteit te organiseren, naast onze aanwezigheid bij protesten en blokkades die al georganiseerd worden.  

Acties op dit vlak die beroepen doen op het internationaal recht zijn nutteloos en schadelijk: datzelfde internationale recht is immers niet in staat geweest 75 jaar bezetting tegen te gaan en de instituties waarop zij gestoeld is zijn de veroorzakers en goedpraters van het huidige bloedvergieten. Bij acties die geen ruimte bieden voor politieke uitingen, moeten we duidelijk maken dat mensen die in deze context geen kant kiezen, daarmee de kant van de onderdrukker kiezen. 

Toelichting: Zoals in wijzigingsvoorstel 7 omschreven kan dit punt niet ontbreken.