« Alle Evenementen

Solidariteitsprotest: stop racisme en fascistisch geweld

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

3 december, 2022 | 2:00 pm

Het geweld waarmee racisten op zaterdag 19 november het protest van KOZP in Staphorst onmogelijk maakten, mag niet onbeantwoord blijven. Activisten vanuit uiteenlopende sociale bewegingen organiseren daarom deze zaterdag een demonstratie in Den Haag die langs het ministerie van justitie gaat. Begintijd is 14.00 en startpunt de lange Vijverberg.

De gebeurtenissen vorige week rond Staphorst waren schokkend. Honderden rechts-extremisten, velen in blackface uitgedost, wierpen wegblokkades en checkpoints op om de vreedzame activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) het demonstreren onmogelijk te maken. Zij vernielden auto’s, stalen spullen en goten olie over mensen heen. Autoriteiten beloonden het extreemrechtse geweld door de demonstratie van KOZP te verbieden. Sommige media vergoelijkte de intimidatie en deden alsof het geweld van beide kanten kwam.

De politie stond erbij en keek ernaar. Hoewel de plannen om het protest te verhinderen van tevoren duidelijk waren, werden hier geen serieuze voorbereidingen voor getroffen. Suggesties vanuit KOZP voor een veilig protest werden genegeerd. De politie beweerde op alle scenario’s voorbereid te zijn en de activisten te kunnen begeleiden, maar daar kwam weinig van terecht. Al snel kregen antiracisme-activisten van hen te horen dat zij ‘er alleen voor stonden’. Antiracisme-activisten en waarnemers van Amnesty werden zo in een levensgevaarlijke situatie gebracht. De politie verklaarde dat ze niet optrad tegen het geweld en vandalisme omdat dat “escalatie” in de hand zou werken.

Het recht op protest van antiracisme-activisten wordt al jaren systematisch ondergraven. De politie maakte onder andere in Dordrecht 2011, Gouda 2014 en Rotterdam 2016 het protest tegen zwarte piet onmogelijk door massaal en met grof geweld activisten te arresteren. Een jaar later wisten rechts-extremisten een protest tegen zwarte piet te verhinderen door een snelweg in Friesland te blokkeren; de autoriteiten grepen niet in. Ook de protesten van de agro-industrie van het afgelopen jaar werden geen strobreed in de weg gelegd.

De voortvarendheid waarmee minister van justitie Yesilgoz de voetbalrellen veroordeelde staat in schril contrast met haar stilte over Staphorst. Het duurde meer dan 24 uur voordat zij de racistische terreur op softe toon veroordeelde. In het daaropvolgende debat ontkende zij het probleem en verdraaide zij de woorden van Simons van BIJ1. De politica wees op het eerdere harde optreden van de politie tegen KOZP-activisten en hun laksheid wanneer geweld wordt gebruikt tegen activisten die demonstreren tegen zwarte piet. Eerder plaatste dezelfde minister extreemrechtse complotdenkers en antiracisten op een lijn door te stellen dat ‘woke’ de samenleving bedreigt. Hiermee heeft ze bijgedragen aan het klimaat waarin antiracisten aangevallen worden en hun het demonstratierecht wordt ontzegd.

Met dit protest willen we onze solidariteit uitspreken met de moedige activisten van KOZP. Als groepen die actief zijn in sociale bewegingen worden wij allemaal geconfronteerd door extreemrechts en politie-optreden. Het structurele racisme binnen het korps maakt dit voor mensen van kleur nog erger. Alleen door elkaar te steunen en de krachten te bundelen kunnen wij dit veranderen.

Tijdens ons protest voor de deuren van het ministerie van justitie eisen we daarom het volgende:

* Weg met zwarte piet
* Stop extreemrechts geweld
* Verdedig het recht op demonstratie

Voor meer informatie zie hier.