« Alle Evenementen

Thema-avond Kernwapenvrije Wereld | de Socialisten

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

14 december, 2022 | 7:30 pm 10:00 pm

Moeten we bang zijn voor kernwapens? Het zijn massavernietigingswapens die als ze gebruikt worden mogelijk het einde van de mensheid betekenen. Nederland heeft in het verleden massaal laten zien hiertegen te zijn. We willen een kernwapenvrije wereld. Ondertussen is de dreiging groter dan ooit om deze wapens te gebruiken. We willen het op deze thema-avond hebben over kernwapens en over de strijd ertegen.

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste atoombom in Japan tot ontploffing. De VS bombardeerde eerst Hiroshima, drie dagen later gevolgd door een bom op Nagasaki. Twee steden waren verdwenen, enkele honderdduizenden werden direct gedood en velen daarna door ziekten als gevolg van straling. Was dit nou nodig om een einde aan de tweede wereldoorlog te maken?

Kernwapens speelden ook een rol bij de wapenwedloop ten tijden van de koude oorlog. Op 21 november 1981 organiseerde comité Kruisraketten Nee een grote betoging in Amsterdam met 400.000 demonstranten en op 29 oktober 1983 was de grootste massademonstratie die ooit in Nederland werd gehouden. In Den Haag kwamen ongeveer 550.000 mensen bij elkaar om te demonstreren tegen de plaatsing van 48 kruisraketten in Nederland. Twee jaar later, in oktober 1985, bood het comité aan de minister-president een petitie aan met 3,7 miljoen handtekeningen. In de wereld werd over Nederland gesproken alsof het leed aan de aandoening Hollanditis.

Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons (TPNW)
De druk op de regering neemt toe om zich in te zetten voor de verwijdering van Amerikaanse kernwapens die op Nederlands grondgebied worden ingezet en om het TPNW te ondertekenen. De stad Amsterdam heeft zich in januari 2021 bij de inwerkingtreding van het verdrag bij deze zaak aangesloten. Uit een publieke opiniepeiling van YouGov in november 2020 bleek dat 78 procent van de Nederlanders vindt dat hun land moet toetreden tot het TPNW, terwijl slechts 7 procent tegen toetreding is. Bovendien vindt 68 procent dat Nederland een van de eerste NAVO-landen moet zijn om toe te treden, zelfs als het onder druk staat van bondgenoten om dat niet te doen. Uit de peiling bleek ook dat 58 procent van de Nederlanders wil dat Amerikaanse kernwapens van Nederlands grondgebied worden verwijderd. Nederland was in 2017 de enige staat die tegen de goedkeuring van het verdrag stemde. De coalitie International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) zet zich in voor een kernwapenvrije wereld. Lees hier verder.

Actuele situatie
Vandaag de dag zijn er nog steeds meer dan 30.000 kernwapens op de wereld. Rusland en de Verenigde Staten bezitten samen meer dan 90 procent van alle kernkoppen. Waarvan twee duizend in een staat van “hoge operationele alertheid’. Ondanks het feit dat Nederland officieel kernwapenvrij zou zijn, blijken er op de luchtmachtbasis in Volkel nog steeds kernwapens opgeslagen te liggen. Er worden op vliegbasis Volkel nieuwe modernere kernwapens geplaatst. De kamer wil hierover een fundamenteel debat. Lees verder: hier en hier.

Elke maandag is er een vredesactie op het museumplein in Amsterdam. Eén van de drie eisen is: Europa kernwapenvrij. Deze wekelijkse actie is een reactie op de oorlog die plaatsvindt op Europese bodem. Op 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen en is nog steeds niet afgelopen met 100.000den doden. Sindsdien is de dreiging van een kernoorlog groter dan ooit.

Datum en tijd
Woensdag 14 december 2022. Inloop om 19:30. Start om 20.00.

Programma
– inleiding van Mark Akkerman (Stop Wapenhandel)
– vragen en discussie
– plannen maken
– na afloop muziek en een borrel

Locatie
IIRE, Lombokstraat 40, 1094 AL Amsterdam

voor meer informatie: netwerkinternationaal@socialisten.org

Democratisch Socialisten Amsterdam

Bekijk de site van Organisator