Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vredeswerkgroep

23 juni 20:00 - 22:00

Onze ‘vredeswerkgroep AMOK’ komt opnieuw samen. Iedereen is welkom! Wat gaan we daar doen?

We beginnen met een gesprek over de ontwikkelingen in Oekraïne. Kees Kalkman van AMOK, die de inleiding gaf op onze avond een tijd geleden in DB’s, geeft een voorzet voor de discussie.

Daarna praten we over steun die we willen geven aan de Oekraïense organisatie Sotsialnyi Rukh (‘Sociale Beweging’). Deze organisatie ontstond in 2013-2014 tijdens de Maidanopstand: met een tienpuntenprogramma van antikapitalistische eisen wilden zij toen ingaan tegen de nationalistische, conservatieve en liberale stromingen die in de Maidanopstand de boventoon voerden. Zij richtten de Assemblee van de Sociale Revolutie op, met als programma het oligarchisch kapitalisme in Oekraïne te vervangen door een democratisch socialisme. Later werd dit omgevormd tot Sotsialnyi Rukh, dat de bedoeling heeft in Oekraïne uit te groeien tot een formeel erkende politieke partij.

Sotsialnyi Rukh verzamelt een brede waaier aan socialistische stromingen. Zij zijn vooral actief in onafhankelijke vakbonden, en hun zwaartepunt ligt in de industriestad Kryvyi Rih. Maar ze zijn landelijk georganiseerd, en actief in allerlei bewegingen tegen uitbuiting en onderdrukking. Zij zijn nu vooral actief in het verzet tegen de Russische agressie, inbegrepen militair, en eisen bijvoorbeeld ondubbelzinnig wapenleveringen vanuit het Westen. Zij erkennen de legitimiteit van president Volodymyr Zelensky. Maar zij stellen zich autonoom op. Zo veroordeelde Sotsialnyi Rukh het verbod van een aantal ‘communistische’ organisaties in Oekraïne, en verzetten zij zich ook tegen een aantal wetten gericht tegen de rechten van arbeiders die recent werden aangenomen onder voorwendsel van de oorlog.

Met het Bestuur van De Socialisten Utrecht hebben we beslist deze socialistische groep in Oekraïne actief te ondersteunen. We zijn het overigens niet per definitie met al hun standpunten eens, en zij hebben net als wij onderling soms meningsverschillen.

Meer over deze groep kan je lezen op hun Facebookpagina facebook.com/social.ruh/ of op hun website https://rev.org.ua/ Daar vind je ook wat stukken in het Engels. En op een pagina van de nieuwssite ESSF vind je verschillende interviews met leden van Sotsialnyi Rukh, naast artikels van andere socialistische en anartchistische activisten uit Oekraïne: http://europe-solidaire.org/spip.php?rubrique1795 Al dit materiaal is in het Engels. We bekijken of en wat we naar het Nederlands kunnen vertalen.

Verder zullen we op onze bijeenkomst ook een verslag horen van de landelijke bijeenkomst van de vredeswerkgroep van De Socialisten, die een dag eerder bijeenkomt via Zoom, met op de agenda ondermeer de landelijke oproep waar al een tijdje samen met anderen aan wordt gesleuteld.

Gegevens

Datum:
23 juni
Tijd:
20:00 - 22:00

Organisator

Socialisten Utrecht

Locatie

Amok
Lauwerecht 55
Utrecht, 3515 GN Nederland
+ Google Maps